Hlavní obsah

To přepychové místo je moje, tvrdí o údajném „Putinově paláci“ ruský miliardář

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Miliardář Arkadij Rotenberg se přihlásil k vlastnictví lukrativní nemovitosti v Gelendžiku na břehu Černého moře, kterou Fond proti korupci Alexeje Navalného označuje za Putinův palác.

Foto: ČTK/AP

Palác na černomořském pobřeží považovaný za Putinův

Článek

V rozhovoru pro kanál Mash v síti Telegram oligarcha známý blízkým přátelstvím s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v sobotu řekl, že objekt koupil před pár léty a chce jej přestavět na hotel pro movité klienty.

„Je to objev. Přepychové místo,“ sdělil stavební magnát, jenž proslul mimo jiné výstavbou mostu, který spojil ruskou pevninu s anektovaným Krymem, a čelí kvůli tomu sankcím Evropské unie i USA.

Navalného film o „Putinově paláci“ válcuje YouTube

Evropa

Na dotaz, proč se k majetku nehlásil dřív, řekl, že to plánoval, až se objekt dostaví. „Je kolem toho takový skandál, píšou všechno možné a beztak jsem pod sankcemi,“ sdělil s tím, že „teď už to ale není tajemství“.

Dodal, že stavbu chce dokončit zhruba do dvou let. „Uvidíte, jaká tam bude krása,“ řekl kanálu Mash, který koncem minulého týdne zveřejnil video, jež mělo dosvědčit, že v paláci je zatím jen hrubá stavba, nikoli opulentní pozlacené interiéry, jak to představil Navalnyj ve filmu Palác pro Putina, který na YouTubu už vidělo téměř 105 milionů uživatelů. Rottengerg se již dříve svěřoval, že jeho přátelství s Putinem je „prověřeno časem“. S ruským prezidentem se znají od dětských let. Společně trénovali judo u stejného trenéra.

Vytáhl krátkou sirku

Putin před několika dny popřel, že by jemu či jeho blízkým příbuzným v Gelendřiku patřil majetek, o kterém mluvil ve filmu Navalnyj.

Putin popřel vlastnictví opulentního paláce

Evropa

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov pak tvrdil, že objekt patří soukromým podnikatelům, jejichž totožnost nemůže zveřejnit. Po kanálu Mash přinesla koncem minulého týdne obsáhlou reportáž z Gelendžiku i televize Rossija 1, která ještě před oznámením Rotenberga tvrdila, že na místě předpokládaného „paláce“ je jen rozestavěný hotel.

Zástupci fondu Navalného tvrdí, že reakce Kremlu jejich materiály nevyvracejí, ale naopak potvrzují.

„Není to překvapení. Rotenberg jen vytáhl krátkou sirku. Není mnoho těch, kteří se toho mohli ujmout,“ reagoval aktivista Ivan Ždanov. (ama)

Miliardář Rotenberg
Podle časopisu Forbes je Rotenberg na 36. místě mezi nejbohatšími Rusy.
Jeho majetek se odhaduje na 2,8 miliardy dolarů (60 mld. korun).
Za podíl na výstavbě Krymského mostu jej Putin loni vyznamenal zlatou medailí Hrdiny práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám