Hlavní obsah

Předseda Evropského parlamentu žasne nad zveřejněním přestřelky s Klausem

• Aktualizováno
Novinky, vm, aš

Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering je překvapen tím, že nedávná schůzka prezidenta Václava Klause s delegací EP byla nahrávána a poté zveřejněna. Záznam přibližuje ostrou slovní přestřelku mezi šéfem frakce evropských zelených Danielem Cohn-Benditem a hlavou českého státu.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering

Článek

Pöttering na čtvrtečním brífinku řekl, že se ještě nesetkal s tím, že by záznam jeho schůzky byl někdy nahráván a je překvapen, že byl dán k dispozici médiím.

Několikrát zopakoval, že jej "uvedlo v úžas", že byl rozhovor vůbec nahráván. Podle Pötteringa záznam navíc nebyl zveřejněn celý. "To, co se objevilo v novinách, nebylo kompletní, a tudíž ani správné," řekl Pöttering.

"Záznam, který jsme zveřejnili na stránkách Hradu, byl reakcí na akci a je autentický. Dál se k tomu vyjadřovat nebudeme, ať to posoudí veřejnost," řekl ČTK prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Pötteringova slova by mohla být reakci na stížnost dvou českých europoslanců ze začátku týdne. V ho dopise žádají, aby se europoslanci Klausovi omluvili.

Vedoucí Klausovy kanceláře Jiří Weigl výroky delegace EP po jednání s Klausem ostře kritizoval a označil je za provokace. Cohn-Bendit na svém jednání nic špatného nevidí. Podle něj se Klaus chová jako paranoik.

Schůzka se uskutečnila minulý pátek. K lisabonské smlouvě Cohn-Bendit Klausovi například řekl: "Vaše názory na ni mě nezajímají, chci vědět, co uděláte, až ji schválí česká Sněmovna a Senát. Budete respektovat demokratickou vůli zástupců lidu? Budete to muset podepsat."

Václav Klaus s předsedou Evropského parlamentu Hansem-Gertem Pötteringem před kontroverzní schůzkou na Hraděfoto: ČTK/Petr David Josek

Klaus se prý snaží vytvořit politický skandál

„Sama skutečnost, že záznam tohoto setkání byl publikován kanceláří prezidenta, je skandální. Klaus se z toho všemi prostředky snaží udělat politický skandál. Nebudeme mu v tom pomáhat. To by bylo nerozumné, Cohn-Bendit se nechoval správně, ale postoj Klause byl rovněž skandální,“ uvedl mluvčí europoslance Martina Schulze Jens Machmann.

Podle záznamu Cohn-Bendit také chtěl, aby mu Klaus vysvětlil míru svého přátelství s irským odpůrcem lisabonské smlouvy Declanem Ganleym: "Jak se můžete scházet s člověkem, o němž není jasné, kdo ho platí? Ve vaší funkci se s ním nemáte co scházet. Je to muž, jehož finance pocházejí z problematických zdrojů a chce je nyní použít na financování své volební kampaně do EP." Klaus mu na to odpověděl tím, že také neví, kdo financuje evropské zelené,jež Cohn-Bendit vede.

Cohn-Bendit se choval arogantně a útočně podle dánské europoslankyně Hanne Dahlové. "Nemám žádné pochybnosti, že vina leží na straně Cohna-Bendita. Od počátku se choval idiotsky. Už když vešel do sálu s vlajkou Unie. Potom začal ostře poučovat. Jeho ostrými otázkami vše začalo. Překročily se všechny zásady diplomatického protokolu," řekla europoslankyně. Na chování europoslance si stěžoval i Pražský hrad. Podle vedoucího kanceláře Jiřího Weigla podobný tón, s jakým Cohn-Bendit na Hrad přišel, nezněl v těchto prostorách už mnoho let.

Cohn-Bendit: Stejně bych jednal i s jinými

Poslanec Cohn-Bendit by podle svých slov stejně jako s Klausem jednal i s polským prezidentem Lechem Kaczyńským. „Když by skupina europoslanců byla v Polsku, zeptal bych se pana Kaczyńského, kdy podepíše Lisabonskou smlouvu a na jakém základu jej dosud nepodepsal," řekl Cohn-Bendit pro polský deník Rzeczpospolita.

Daniel Cohn-Bendit, zvaný také „rudý Dany“ kvůli barvě svých nyní už šedivých vlasů, je obdivován ultralevicí. Účastnil se studentské revolty v roce 1968.
Je velkým bojovníkem za ekologii a lidská práva i za práva homosexuálů.
Podle některých zdrojů má také zálibu v alkoholu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám