Hlavní obsah

Požár na Brači se stále šíří, plamenům pomáhá vítr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozsáhlý požár, který od čtvrtka sužuje chorvatský ostrov Brač, se i nadále šíří a hasičům se nedaří dostat jej pod kontrolu. Oběti na životech zatím hlášeny nejsou, nicméně popelem již lehlo přes 4000 hektarů půdy a v plamenech zahynulo i stádo ovcí. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na chorvatské úřady.

Článek

"Plně úspěšní jsme zatím byli jen v ochraně obyvatel. V pátek jeden z hasičů zachránil na poslední chvíli muže, který se pokoušel vyhnat své stádečko ovcí z ohrožené oblasti," řekl velitel hasičského zásahu na Brači Tomislav Vuko. Ovce se ale zachránit nepodařilo.

S ohnivým živlem bojuje na Brači už 300 hasičů a záchranářů za pomoci techniky. Nasazeny jsou i letadla a vrtulníky shazující do ohně vodu nabíranou v moři. Silný vítr ale zatím veškeré snahy o lokalizaci požáru maří. Velká mračna kouře z požáru jsou vidět i ve Splitu, který leží na pevnině proti Brači.

Požár mohli založit turisté

Chorvatské úřady během pátku z ostrova evakuovaly na 230 zahraničních turistů. Místní média tvrdí, že oheň způsobili právě neopatrní turisté, když si připravovali jídlo na rožni. O národnosti údajných původců ohně však neříkají nic.

Od začátku července překračují teploty v Chorvatsku zřetelně 30 stupňů Celsia. V některých oblastech teploměry přes den ukázaly až 45 stupňů. Není to neobvyklé, porosty však v takových podmínkách vysychají a stávají se snadno zápalnými.

Ostrov Brač náleží k nejoblíbenějším turistickým destinacím na chorvatském pobřeží, kde se rekreuje i mnoho Čechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám