Hlavní obsah

Potrestání cizích agentů není nemožné

Právo, doh

Vymoci přiznání, odškodné a potrestání viníků od cizí mocnosti v případě, že útočili agenti jejích tajných služeb, bývá extrémně obtížné – a platí to samozřejmě také v případě Vrbětic. Není to ale vždy zcela nemožné.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z roku 1985 zachycující zčásti potopenou loď organizace Greenpeace „Rainbow Warrior“ v novozélandském Aucklandu.

Článek

To ukazuje i známý případ z 10. července 1985, kdy agenti francouzské tajné služby DGSE v novozélandském přístavu Auckland potopili loď Rainbow Warrior ekologických aktivistů Greenpeace. Cílem bylo ochromit pro­testy ekologických aktivistů proti jaderným zkouškám v Tichomoří.

Po explozi výbušniny tehdy zahynul člen posádky, fotograf Fernando Pereira.

Ani ne třicet hodin po provedeném útoku byli zadrženi agenti Alain Mafart a Dominique Prieurová, kteří v zemi vystupovali pod falešnými švýcarskými pasy.

Francie zaplatila miliony dolarů

Odsouzeni byli za neúmyslné zabití a poškození majetku na 10 let. Oba byli ale po tvrdém nátlaku Paříže vydáni do vlasti a v roce 1988 (v rozporu s mezivládní dohodou) už byli na svobodě.

Češi agenty z Vrbětic zatím v zahraničí nehledají

Domácí

I když Francie zpočátku odpovědnost za útok odmítala, francouzský premiér Laurent Fabius pod tíhou důkazů 22. září 1985 přiznal pravdu.

Francie nakonec zaplatila několik milionů dolarů na reparacích Greenpeace, Novému Zélandu a také Pereirovým pozůstalým. Padl francouzský ministr obrany Charles Hernu i šéf DGSE Pierre Lacoste, francouzská vláda se několikrát omluvila. Vznikl také Fond francouzsko-novozélandského přátelství, z něhož až do roku 2019 čerpaly neziskové projekty.

Dlužno dodat, že do případu bylo zapojeno více zemí. Loď Rainbow Warrior tehdy plula pod britskou vlajkou a jediná oběť útoku byl nizozemský občan původem z Portugalska.

Reklama

Výběr článků

Načítám