Hlavní obsah

Maďarští poslanci schválili kontroverzní zákon o národní suverenitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský parlament ovládaný národně konzervativní stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána v úterý schválil zákon na ochranu národní suverenity. Na jeho základě vznikne úřad, který má odhalovat a řešit možná rizika zahraničního vlivu na politiku. Orbánovi odpůrci upozorňují, že jde o další opatření proti kritikům jeho vlády, uvedla agentura AFP.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

V preambuli zákona se píše, že nezákonné útoky na maďarskou suverenitu jsou stále častější a zahraniční subjekty se snaží získat v Maďarsku vliv a prosazovat své vlastní zájmy proti zájmům maďarským.

Upozorňuje, že levicová opozice, tedy Orbánovi rivalové, před loňskými parlamentními volbami získala dary v hodnotě milionů dolarů. Zákon také uvádí, že pokud by politická uskupení závislá na penězích ze zahraničí nastoupila k moci, „poškodilo by to maďarskou suverenitu a představovalo by to nebezpečí pro národní bezpečnost“.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Billboard vládní strany Fidesz v centru Budapešti s nápisem „Netancujme tak, jak oni pískají“ s portréty Alexe Sorose a Ursuly von der Leyenové

Šéf parlamentního klubu Fideszu Máté Kocsis řekl, že nový zákon překazí jakékoliv volební podvody a stanoví trest až tři roky vězení pro každého, kdo v kampani použije peníze ze zahraničí.

Zákon proti opozici

Úkolem nového úřadu bude odhalovat dezinformace šířené ve prospěch cizích států nebo zahraničních organizací a snahy o ovlivňování rozhodování veřejných institucí. Bude odpovědný za rozkrývání a vyšetřování organizací, které dostávají peníze ze zahraničí s cílem ovlivnit volby.

Kritici zákon označují za další opatření Orbánovy vlády s cílem oslabit politické oponenty před volbami do Evropského parlamentu a před komunálními volbami, které se budou konat příští rok. Podle opozice je největším nebezpečím pro suverenitu Maďarska Viktor Orbán.

V Maďarsku chystají zákon o národní suverenitě. Umožní trestat subjekty, které „za dolary zrazují zemi“

Evropa

Své výhrady proti zákonu dala v uplynulých týdnech najevo komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová. Několik lidskoprávních organizací, mezi nimi třeba Amnesty International, ho nazvalo snahou vlády umlčet kritické hlasy.

Orbánova národně-konzervativní vláda je dlouhodobě ve sporu s s Evropskou komisí i řadou členských států Evropské unie kvůli omezování nezávislosti justice, akademických svobod, činnosti nevládních organizací či plurality médií v zemi. Maďarský premiér tvrdí, že se jej opozice snaží odstavit od moci za pomoci peněz ze zahraničí, zejména od amerického miliardáře a filantropa maďarského původu George Sorose.

Orbán začal kampaň do Evropského parlamentu plakáty se Sorosem a von der Leyenovou

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám