Hlavní obsah

Porošenko navrhne separatistům příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Jako součást svého mírového plánu chce ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhnout dočasné příměří se separatisty na východě země. Řekl to v pondělí na bezpečnostní poradě v Kyjevě. Bojové akce mají být podle něj zastaveny během tohoto týdne. Příměří by mělo být vyhlášeno v okamžiku, kdy armáda uzavře hranice s Ruskem. Ukrajina by měla současně výrazně posílit ochranu svých hranic s Ruskem.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Článek

Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil, že mírový plán by měl být navržen už tento týden. Předpokladem je podle něj plné obnovení kontroly hranic s Ruskem, tak by přes ni nepronikala nejen munice a zbraně, ale také povstalecké posily. Ukrajina má ale s Ruskem hranici dlouhou přes 1900 kilometrů.

„Propustnost hranic je jedinou překážkou příměří. Jakmile budou hranice uzavřeny, okamžitě můžeme vyhlásit zastavení palby," řekl Porošenko.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Napomoci má "jednostranná demarkace" rusko-ukrajinské hranice s použitím technických prostředků a "složitých inženýrských systémů", jejichž financování zajistí vláda čerpáním peněz ze státního rozpočtu.

Železná opona

Gubernátor Dněpropetrovské oblasti Ihor Kolomojskyj v minulých dnech vyvolal na Ukrajině pozdvižení svým návrhem, aby Ukrajina na hranicích s Ruskem vybudovala prakticky nepropustnou bariéru. Její součástí by kromě monitorovacích systémů byl obří ocelový plot nabitý proudem, ostnatý drát a široké příkopy kombinované se zátarasy. Ochranný val by byl po celé délce zaminován.

Kolomojskyj, který patří k nejbohatším ukrajinským miliardářům, je ochoten projekt financovat. Přišlo by to prý všechno na sto milionů eur (2,7 miliardy korun).

Zda je Porošenkův plán na ochranu hranic identický s projektem Kolomojského, zatím není jasné.

Není čas na vyjednávání

Ukrajina si už podle prezidenta nemůže dovolit dlouhý vyjednávací proces. „Hlavní část mého mírového plánu obsahuje můj inaugurační projev," dodal.

Po uvedení do úřadu počátkem června Porošenko prohlásil, že součástí jeho plánu je kromě zastavení palby vytvoření evakuačních koridorů pro civilní obyvatelstvo a amnestie pro vzbouřence, kteří se nedopustili těžkých zločinů. Kyjev slibuje rozsáhlé ústavní reformy směřující k decentralizaci státní správy a předpokládá, že Rusko uzná výsledek ukrajinských prezidentských voleb.

Klid zbraní a dosažení míru na východě země slíbil Porošenko Ukrajincům už minulý týden. Jeho plány narazily ale na tvrdý odpor východoukrajinských vzbouřenců. Rozpory Kyjeva s povstalci se prohloubily po novém zesílení bojových akcí v Doněcké a Luhanské oblasti, které v sobotu vyústily v sestřelení ukrajinského armádního letadla na luhanském letišti. Tragédie si vyžádala 49 mrtvých. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám