Hlavní obsah

Povstalci na Ukrajině sestřelili další armádní letadlo, po iljušinu se zřítil i suchoj

• Aktualizováno

Proruští separatisté ve východoukrajinském Luhansku v noci na sobotu sestřelili ukrajinské vojenské letadlo, na jehož palubě bylo 49 lidí. S odkazem na ukrajinské zdroje o tom informovala stanice CNN a agentura AFP. Povstalci uvedli, že sestřelili i ukrajinský bojový letoun nad Horlivkou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Video zachycující údajné sestřelení Iljušinu, které zveřejnil server listu PravdaVideo: lc.ldc.ua, Reuters

 
Článek

Armádní dopravní letadlo Iljušin Il-76 se zřítilo v okamžiku, kdy se blížilo k luhanskému letišti. Na palubě zahynulo nejméně devětačtyřicet příslušníků ukrajinské armády. Těžký letoun přepravoval 40člennou jednotku dněpropetrovských výsadkářů, která měla nahradit vojáky sloužící v regionu, a vojenský materiál, zásoby i výzbroj. Dalších devět osob tvořilo posádku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky sestřeleného iljušinuVideo: Reuters

"Teroristé cynicky a zákeřně zahájili palbu kulometem velké ráže a zasáhli letoun Il-76 ukrajinského letectva, který přepravoval vojáky a připravoval se na přistání na letišti v Luhansku," sdělilo ukrajinské ministerstvo obrany v prohlášení. Povstalci použili zřejmě i rakety země-vzduch.

Podle mluvčího ukrajinské armády Vladislava Selezňova je vyšetřování incidentu teprve na začátku, ale zřejmě byla vypálena trojice raket podobných systému Stinger.

BEZ KOMENTÁŘE: Iljušin Il-76 na archivních záběrech

Podle CNN se jedná o jednu z nekrvavějších událostí stávající ukrajinské krize. Došlo k ní krátce poté, co USA obvinily Moskvu, že vyzbrojuje separatisty tanky a raketomety. [celá zpráva]

Podle informací z tábora separatistů sestřelili povstalci v sobotu odpoledne i další letoun, ukrajinský bojový letoun Suchoj Su-24. Ten měl být součástí leteckého útoku ukrajinské armády na město Horlivka v Doněcké oblasti. Během něj byla zasažena budova městské policie okupovaná vzbouřenci. Vypukl požár, zahynul jeden člověk a několik lidí se zranilo.

Foto: Profimedia.cz

Suchoje Su-24 patřící ruské armádě

Suchoj se zřítil mimo obydlenou oblast, jeho pilot se měl katapultovat. Armáda však informaci o sestřelení nepotvrdila, z nezávislých zdrojů ji není možné ověřit.

Povstalci sestřelili už několik armádních letadel, poslední útok si však vyžádal nejvíce obětí. Minulý týden zahynuli na palubě sestřeleného dopravního letadla tři vojáci, koncem května v troskách vrtulníku Mi-8 zemřelo 14 lidí včetně ukrajinského generála.

Ukrajina zastavila dvě ozbrojené kolony

Podle zpravodajského serveru Cenzor střeží luhanské letiště dvě výsadkářské jednotky, které jsou už týden fakticky v obklíčení. V okolí je několik povstaleckých palebných postů, které se vojákům nedaří zlikvidovat.

Obyvatelé Luhanska podle televize Espreso celou noc hlásili pohyb kolon nákladních automobilů a autobusů s povstalci. Luhanský zpravodajský server Informator v sobotu napsal, že radikálové se připravují k obraně půlmiliónového města před očekávaným útokem armády.

O pokusu dvou vojenských kolon proniknout z Ruska do Charkovské oblasti v sobotu novináře informoval gubernátor oblasti Ihor Baluta. Během uplynulých 24 hodin podle něj ukrajinská armáda s pomocí bojových vrtulníků zastavila dvě kolony složené z osobních a nákladních automobilů a obrněných transportérů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám