Hlavní obsah

Porošenko: Konflikt se může vymknout kontrole. Klíčové rozhovory začaly

Aktualizováno

Pokud se nepodaří dosáhnout příměří, konflikt s proruskými separatisty se vymkne kontrole, prohlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Ten dorazil ve středu odpoledne spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, ruským prezidentem Vladimirem Putinem a francouzskou hlavou státu Françoise Hollandem do Minsku, kde začal summit věnovaný konfliktu na východě Ukrajiny.

Foto: Handout, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo), ukrajinský prezident Petro Porošenko (vpravo), německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande před zahájením summitu v Minsku

Článek

Vrcholná schůzka začala s dvouhodinovým zpožděním. Merkelová, Hollande, Porošenko a Putin se sešli ke krátkému rozhovoru ještě před zahájením summitu. Zhruba po dvou hodinách rozhovory státníků pokračovaly v rozšířeném složení, kde jsou i ministři zahraničí, například ruský šéf diplomacie Sergej  Lavrov či poradce Jurij Ušakov.

Po dalších dvou hodinách začali spolu opět jednat pouze Merkelová, Hollande, Putin a Porošenko. Podle nepotvrzených zpráv posuzují znění závěrečného dokumentu, který by měl potvrzovat nedělitelnost ukrajinského území.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro porošenko (vpravo) se svým francouzským protějškem Francoisem Hollandem

Ruští vyjednavači jsou s dosavadním průběhem summitu spokojeni. Putinův poradce Vladislav Surkov označil rozhovory státníků za „výborné”. Optimisticky vidí situaci také Lavrov: „Jednání pokračuje aktivně, jde to lépe než super”.

Schůzka v běloruské metropoli má být vyvrcholením týdne intenzivního diplomatického úsilí dospět k mírové dohodě. Naději oživil minulý týden nový mírový plán Merkelové a Hollandea, který víceméně přivítali Kyjev, Moskva i proruští povstalci.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Prezident Běloruska Alexander Lukašenko (vpravo) s ruským protějškem Vladimirem Putinem

Přesto stále přetrvává řada sporných bodů.  Patří k nim údajně zejména požadavek ukrajinské vlády nastolit kontrolu nad hranicí s Ruskem v úseku ovládaném separatisty. Kyjev je přesvědčen, že tudy dostávají rebelové vojenskou podporu, a to nejen zbraně, ale i vojáky, byť to Moskva stále popírá.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová (na snímku s kyticí) a francouzský prezident Francois Hollande (vpravo) v Minsku

Žádné podrobnosti německo-francouzské iniciativy oficiálně oznámeny nebyly. Předpokládá se však, že by se měla týkat i bezodkladného příměří, dalších výměn zajatců a stažení těžkých zbraní z demilitarizovaného pásma.

Dalšími problematickými body jsou stažení ruských jednotek, míra autonomie povstaleckých oblastí a stanovení demarkační linie, protože rebelové si chtějí ponechat územní zisky, jichž dosáhly v poslední době, což se nelíbí Kyjevu.

Reklama

Související články

Separatisté obklíčili Debalcevo

Separatisté na východě Ukrajiny oznámili v noci na úterý, že se jim podařilo obklíčit město Debalcevo. Kyjev tvrdí, že se stále bojuje o příjezdovou silnici,...

Výběr článků

Načítám