Hlavní obsah

Ponížení ze Sofagate šéfku Evropské komise nepřebolelo

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pánové si sedli do křesel, dáma se musela spokojit s pohovkou. Ani po třech týdnech od diplomatického skandálu Sofagate neskrývá Ursula von der Leyenová, šéfka Evropské komise (EK), roztrpčení nad touto situací. Aféry využila k prosazování kontroverzní úmluvy o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí (tzv. Istanbulská úmluva).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dvě křesla pro tři politiky: Ursula von der Leyenová skončila na pohovceVideo: AP

 
Článek

V pondělí si von der Leyenová v Evropském parlamentu znovu stěžovala, že jen proto, že je žena, nebylo s ní při návštěvě Turecka zacházeno v souladu s její funkcí. „Cítila jsem se zraněná a zůstala jsem sama jako žena a jako Evropanka.

V evropských úmluvách nemohu najít vysvětlení pro toto zacházení. Musím tedy dojít k závěru, že se se mnou zacházelo takto proto, že jsem žena,“ prohlásila podle deníku Die Welt a webu tagesschau před europoslanci.

Schvalte Istanbul, naléhala opět von der Leyenová

Při cestě na počátku dubna směl sedět v křesle po boku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana jen předseda Evropské rady Charles Michel. Von der Leyenová se musela usadit na pohovce.

Drželi jsme se protokolu, tvrdí Turci o pohovce pro von der Leyenovou

Zahraniční

To podle ní „ukazuje, jak mnoho ještě zbývá, než se bude se ženami zacházet rovnoprávně“. Incidentu využila šéfka EK k prosazování Istanbulské úmluvy, která vyvolala v řadě zemí ostré politické kontroverze.

Za nepřijatelné označila i to, že některé státy EU dohodu dosud neratifikovaly a jiné uvažují o odchodu z ní. „Násilí páchané na ženách a dětech je trestným činem, musíme to nazvat zločinem,“ tvrdila a požadovala postihy za toto násilí.

Michel kvůli ostudě s Leyenovou špatně spí

Evropa

Česko úmluvu sice podepsalo, zatím se ji ale zdráhá ratifikovat. Kritici ji označují za pokus o protlačení genderové ideologie do školní výchovy, za útok na tradiční podobu rodiny a za projev sociálního inženýrství.

Nevztahuje se jen na ženy, nýbrž na „gender“, což je označení pro různé sociální konstrukty spojované s pohlavím.

Reklama

Výběr článků

Načítám