Hlavní obsah

Polskou diplomacii rozčílily Putinovy lži o zavinění druhé světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polskou diplomacii rozlítily výroky ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že Polsko donutilo Adolfa Hitlera k invazi a zahájení druhé světové války. Ministr zahraničí Radosław Sikorski v pátek na síti X označil ruského vůdce za „diktátora“, který „paranoidně“ obhajuje svou vlastní invazi na Ukrajinu.

Foto: Omar Havana, ČTK/AP

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski

Článek

Putin se během úterního kontroverzního rozhovoru s americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem nechal mimo jiné slyšet, že to byli Poláci, kteří Hitlera donutili k rozpoutání druhé světové války, nedali mu jinou možnost než se nechat napadnout, protože nechtěli přistoupit na nacistické nároky na polská území, včetně Gdaňsku.

Varšava podle Putina „zašla příliš daleko“, když chtěla zabránit nacistické anexi svého území. „V roce 1939, poté, co Polsko spolupracovalo s Hitlerem – ano, Polsko spolupracovalo s Hitlerem, máme to v archivech –, Hitler navrhl uzavřít s Polskem smlouvu o míru, spolupráci a přátelství a žádal, aby Polsko vrátilo Německu tzv. gdaňský koridor, který spojoval Německo s východním Pruskem a Königsbergem. Hitler je přemlouval, aby ho odevzdali v míru, ale Poláci to odmítli. Ale přesto spolupracovali s Hitlerem, společně se zabývali rozdělením Československa,“ prohlásil také Putin.

Polský ministr zahraničí Sikorski Putinovy výroky označil za „paranoidní ospravedlňování“ ruské invaze na Ukrajinu. Podle Sikorského to není poprvé, kdy ruský „diktátor“ obviňuje Polsko ze zahájení druhé světové války. Sikorski také připomněl okolnost, která v rozhovoru nezazněla, že to byl právě Sovětský svaz, kdo byl téměř dva roky Hitlerovým spojencem a mimo jiné spolu s Němci napadl Polsko.

Sikorski se také pozastavil nad „šokující“ skutečností, že Putinovu obhajobu invaze na Ukrajinu umožnil zrovna americký novinář.

Americký týdeník Newsweek připomněl, že podobně jako Hitler ospravedlňoval nárok na Gdaňsk údajně velkým počtem pronacistických německy hovořících obyvatel města, i Putin obhajoval invazi na Ukrajinu rusky hovořící populací v Donbasu.

Polské ministerstvo zahraničí vydalo v pátek prohlášení, ve kterém dementuje deset nejkřiklavějších Putinových lží. Putin například prohlásil, že levý břeh Dněpru včetně Kyjeva je historicky ruské území. Polsko na to reagovalo tím, že Kyjev byl hlavním městem Ruthénie (známé také jako Kyjevská Rus) dávno předtím, než vůbec existovala Moskva. Ukrajina se v roce 1991 po rozpadu Sovětského svazu stala nezávislou zemí s mezinárodně uznávanými hranicemi, které následně oficiálně uznalo i Rusko, a to hned dvakrát.

Putin dále tvrdil, že na Ukrajině jsou vojenské základny Severoatlantické aliance, což je také lež. Ukrajina je podle Putina umělý stát vytvořený V.I. Leninem a J.V. Stalinem, což Polsko rovněž odmítá, podle něj Ukrajina jako nezávislý stát vznikla díky ukrajinskému národnímu hnutí a vůli Ukrajinců samotných.

Putinovy lži: Překrucoval i historii Československa

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám