Hlavní obsah

Polsko chystá státní pohřeb pro muže, kteří zemřeli po dopadu rakety

Polsko chystá státní pohřeb pro oba muže, kteří přišli o život v úterý při výbuchu způsobeném dopadem rakety. V pátek o tom informovala polská agentura PAP. Podle faráře z vesnice Przewodów, kde se incident stal, jsou pohřby plánované na sobotu a neděli.

Po dopadu rakety zbyl v zemi kráter, místo si přijel prohlédnout i polský prezident Duda.Video: Reuters

 
Článek

Státní pohřeb je v Polsku určen pro lidi, kteří přišli o život ve službě státu. Podrobnosti smutečních obřadů v Przewodowě nejsou zatím známy.

Raketa dopadla do Przewodowa, který leží několik kilometrů od hranice s Ukrajinou, v úterý odpoledne. Při výbuchu nedaleko sušírny obilí zemřeli dva muži. Šlo o 60letého traktoristu a o dva roky staršího skladníka. Traktorista zrovna najížděl na váhu s nákladem kukuřice a druhý muž jeho počínání přihlížel. V souvislosti s neštěstím místní úřady vyhlásily několikadenní smutek a slíbily finanční pomoc rodinám obětím.

Agentura DPA poznamenává, že muži se stali prvními civilisty v Polsku, členské zemi NATO, kteří přišli o život v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Západ předpokládá, že v Przewodowě nedopatřením dopadla střela ukrajinské protivzdušné obrany odpálená proti ruské raketě. Ukrajinská strana tvrdí, že šlo o ruskou raketu.

Nicméně prezident Volodymyr Zelenskyj svá původně rezolutní prohlášení ve čtvrtek poněkud zmírnil, když řekl, že se stoprocentní jistotou neumí říct, co se na východě Polska stalo.

Polsko oznámilo první podrobnosti vyšetřování havárie rakety

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám