Hlavní obsah

Polsko oznámilo první podrobnosti vyšetřování havárie rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polský prezident Andrzej Duda ve čtvrtek odpoledne dorazil na místo exploze rakety, do vesnice Przewodów u ukrajinských hranic. Výbuch zabil dva lidi. Na místě se již podařilo shromáždit určité důkazy, které ukazují sled událostí.

Foto: Kancelaria Prezydenta

Polský prezident na místě, kam dopadly rakety.

Článek

Vyšetřování incidentu v Przewodowě probíhá velmi intenzivně a dynamicky.

Prokuratura za účasti služeb a expertů zajišťuje veškeré možné důkazy z místa incidentu a další důkazy v tuzemsku i zahraničí, uvedl ve čtvrtek generální prokurátor, ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro.  

„Dnes existuje mnoho důkazů, že jedna z raket, která měla sestřelit ruskou raketu, nezasáhla cíl, nefungoval autodestrukční systém – a tato raketa bohužel zapříčinila tragédii,“ uvedl šéf Úřadu pro mezinárodní politiku při polském prezidentovi Jakub Kumoch v rozhovoru pro TVN24.

Na místě havárie pracuje polsko-americký vyšetřovací tým a o přístup k vyšetřování požádali i Ukrajinci.

„Pokud se obě strany dohodnou, a pokud vím, tak z americké strany nejsou žádné námitky, pak může být takový přístup v nejbližší době poskytnut. Pokud nebude mít vyšetřovací tým připomínky na technické úrovni, tak pravděpodobně není důvod odepřít Ukrajincům přístup,“ reagoval Kumoch na výzvy Ukrajinců, že chtějí důkazy vidět na vlastní oči.

Na otázku, jaké důkazy jsou v tuto chvíli k dispozici, odpověděl: „Úlomky rakety, hloubka kráteru, odborníci vypočítají směr, odkud raketa letěla, dokonce i množství paliva, které spotřebovala.“

Dodal, že dokonce existují videa. „Nerad bych mluvil o jejich obsahu, protože jsem je viděl v utajeném režimu,“ řekl.

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken prohlásil, že má plnou důvěru ve vyšetřování polských úřadů. Blinken dodal, že za tragický incident je ve výsledku zodpovědné Rusko, které agresi proti Ukrajině zahájilo.

Zelenskyj zmírnil své tvrzení o raketě v Polsku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám