Hlavní obsah

Politické násilí v Německu nebere konce: napadena byla berlínská exprimátorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do řetězce politicky motivovaného násilí, které v posledních týdnech v Německu zdomácnělo, se přiřadil incident z úterý: Franziska Giffeyová (46, SPD), berlínská senátorka (zemská ministryně) pro ekonomiku, se stala obětí útoku, při němž utrpěla lehká zranění.

Foto: Profimedia.cz

Franziska Giffeyová na letošní prvomájové slavnosti sociální demokracie v Berlíně

Článek

List Bild napsal, že se tak stalo krátce po 16. hodině v knihovně ve čtvrti Neukölln. Policie útok na političku, která zastávala v letech 2021 až 2023 také úřad berlínské starostky a spolkové ministryně pro rodinu v letech 2018 až 2021, ohlásila až o několik hodin později, po půlnoci. „Podle toho, co zatím víme, byla paní Giffeyová kolem 16:15 hodin náhle zezadu napadena mužem s taškou naplněnou tvrdým obsahem a zasažena do hlavy a krku,“ uvádí se v tiskové zprávě. „Podezřelý poté z místa činu utekl.“

Po útoku se Giffeyová odebrala do nemocnice k ambulantnímu ošetření kvůli bolestem hlavy a krku. Poté ji lékaři propustili.

Vyšetřovatelé po pachateli intenzivně pátrají. „Vyšetřování vede státní bezpečnostní policie v úzké spolupráci s berlínskou prokuraturou,“ uvádí se v prohlášení.

„Tyto útoky nelze ničím ospravedlnit,“ sdělila podle listu Die Welt ve středu Giffeyová. Představují překročení hranic, proti kterému se společnost musí rozhodně postavit. Žijeme ve svobodné a demokratické zemi, kde každý může svobodně vyjádřit svůj názor. Nicméně existuje jasná hranice – a tou je násilí vůči lidem, kteří mají jiný názor, ať už z jakéhokoli důvodu a v jakékoli formě,“ dodala.

Po půlnoci se na síti X vyjádřila také X Iris Sprangerová (62, SPD), senátorka pro vnitro. „Důrazně odsuzuji útok na Franzisku Giffeyovou a na další politiky a volební pracovníky, kteří se zasazují o demokratickou diskusi.“

Jako starostka měla Giffeyová při veřejných vystoupeních vždy s sebou bodyguardy ze Státního kriminálního úřadu. Po svém nástupu do funkce senátorky pro ekonomiku o ochranku přišla.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Plakáty s Matthiasem Eckem, brutálně napadeným politikem SPD, v Drážďanech

Minulý pátek v Drážďanech skupina útočníků zbila a vážně zranila Matthiase Eckeho (41), saského europoslance za SPD. Ještě předtím tato skupina napadla 28letého muže, který vylepoval volební plakáty Zelených. Útoky vyvolal celonárodní pobouření, ale také vlnu solidarity.

V noci na pondělí se k násilí vůči europoslanci přiznal 17letý mladík, který se dostavil na okrsek v doprovodu své matky.

Giffeyová už v sobotu útok odsoudila. „Je to odporný a šokující čin,“ napsala na síti X. „Nenecháme se zastrašit v našem odhodlání hájit svobodu, spravedlnost a solidaritu.“

Vlna násilí se vzedmula v Sasku

V úterý večer oznámila saská policie, že v hlavním městě spolkové země Sasko sedmačtyřicetiletou političku za Zelené dva útočníci slovně napadli a poplivali při vylepování volebních plakátů. Krátce poté policisté zadrželi jako podezřelé 24letou ženu a 34letého muže, jak v úterý večer oznámilo drážďanské policejní oddělení.

Čtyřiatřicetiletý Němec je vyšetřován pro napadení, vyhrožování, urážku a poškození majetku a čtyřiadvacetiletá Němka pro napadení.

V sobotu odpoledne tři lidé v saské metropoli zaútočili na volební stánek protestní Alternativy pro Německo (AfD). Podle policie dvě 23leté ženy a 28letý muž při útoku na stánek AfD poškodili tabuli, plakáty a stůl. Policisté podezřelé z činu zadrželi na základě informací od svědků. Vyšetřováni budou kvůli poškozování cizí věci.

Čech v Bavorsku ukradl šperk papeže Benedikta XVI., jde do vězení

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám