Hlavní obsah

Policie po požáru největší šíitské mešity ve Švédsku zatkla muže

Stockholm

Švédská policie v souvislosti s nočním požárem největší šíitské mešity ve Švédsku zatkla a vyslýchá zatím neidentifikovaného muže. Uvedla to podle agentury Reuters v pondělním sdělení. Požár na stockholmském předměstí Jakobsberg mešitu poničil a policie uvedla, že oheň byl založen úmyslně. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Část šíitské mešity ve Stockholmu, poničené požárem.

Článek

Žhář budovu zapálil zvenčí, což podle policie ukázaly výsledky prvních ohledání místa činu. Plameny se velmi rychle rozšířily po dřevěné konstrukci mešity a podle dostupných fotografií způsobily značné škody na obvodových stěnách i střeše.

Policie k zatčení muže žádné podrobnosti neuvedla. Jeho totožnost nijak nepřiblížila.

O incident se zajímá i švédská tajná služba Säpo. List The Local poznamenal, že Säpo rutinně prověřuje všechny požáry mešit.

Ve Švédsku kvůli dubnovému teroristickému útoku, při kterém uzbecký občan najel do davu ve Stockholmu a zabil pět lidí, panují zpřísněná bezpečnostní opatření. Uzbek byl podle policie napojen na radikální hnutí Islámský stát. Tato sunnitská teroristická organizace v minulosti provedla v řadě zemí útoky na šíity a loni se přihlásila ke žhářskému útoku na šíitskou mešitu v jihošvédském Malmö, připomněl Reuters.

Související téma:

Foto: Cadbury Research Library, University of Birmingham, Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: V britské knihovně objevili rukopis Koránu, který mohl psát někdo, kdo se znal s prorokem Mohamedem

Reklama

Výběr článků

Načítám