Hlavní obsah

Poláci se spojenci nacvičují operace na Baltu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Polsku v úterý začalo rozsáhlé vojenské cvičení s názvem Anakonda 23. Jde o největší letošní akci polské armády, které se zúčastní 12 tisíc jejích vojáků a několik stovek dalších z jiných členských zemí NATO.

Foto: Profimedia.cz

Americké abramsy cvičily v polovině dubna v polské Nowé Dębě

Článek

Polská armáda manévry, které potrvají do 26. května, koordinuje s ozbrojenými silami USA a Švédska. Podde webu Radiozet už informovala veřejnost o průjezdu vojenských kolon.

Cvičení Anakonda se koná letos podeváté a velení polské armády ho plánovalo od roku 2021. Ruský vpád na Ukrajinu ale způsobil změnu koncepce manévrů. Vojáci tak budou letos trénovat hlavně spojenecké operace v regionu Baltského moře. Využívat při tom budou například tanky M1 Abrams, bojové vozy pěchoty M2 Bradley, samohybné houfnice K9 Thunder a AHS Krab nebo salvové raketomety Langusta.

Na armádu čtyři procenta HDP

Polsko patří mezi země, které nejvíce podporují Ukrajinu. Zároveň ale tato země sousedící s ruskou Kaliningradskou oblastí a Běloruskem rychle modernizuje vlastní armádu.

Ministr obrany Mariusz Blaszczak z vládnoucího Práva a spravedlnosti slibuje, že pokud jeho strana zůstane u moci i po podzimních parlamentních volbách, budou mít Poláci do dvou let nejsilnější armádu v Evropě.

Polsko na obranu v souvislosti s válkou na Ukrajině letos vydá čtyři procenta HDP. Členské země NATO by na obranu měly vydávat alespoň dvě procenta HDP.

Polsko má nakročeno stát se vojenskou velmocí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám