Hlavní obsah

Pokud se budou konat prezidentské volby, budu znovu kandidovat, řekl Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se na Ukrajině v příštím roce uskuteční plánované prezidentské volby, bude se dosavadní hlava státu Volodymyr Zelenskyj o funkci ucházet znovu. Učinil by tak přesto, že před svým prvním zvolením v roce 2019 sliboval setrvání v úřadu jen jedno pětileté funkční období.

Foto: Pool, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Článek

Zelenskyj svůj záměr oznámil v rozhovoru pro portugalskou veřejnoprávní televizi RTP. „Pokud bude válka pokračovat i v roce 2024 a pokud se budou konat volby, nikdy v životě neopustím svou zemi. Protože jsem garantem ústavy a budu ji chránit za všech okolností,“ řekl Zelenskyj.

Podle ukrajinské ústavy nelze v době válečného stavu pořádat žádné volby. Parlament jej nedávno prodloužil o tři měsíce s tím, že bude platit zatím do poloviny listopadu. Znamená to, že se neuskuteční parlamentní volby plánované původně na konec října.

Pokud by parlament válečný stav dále prodlužoval, což se v tuto chvíli jeví jako pravděpodobné, neměly by se konat ani volby prezidentské, jejichž termín připadá na březen 2024.

Západní spojenci Ukrajiny ale podle BBC opakovaně naznačili, že si přejí, aby se prezidentské volby konaly navzdory vojenskému konfliktu. Nedávno se v tomto smyslu vyjádřil například americký senátor Lindsay Graham, když při návštěvě Kyjeva řekl, že hlasování by se mělo konat „tváří v tvář válce“.

Podle Grahama je „načase, aby Ukrajina učinila další krok ve formování demokracie, konkrétně aby uspořádala prezidentské volby v roce 2024“.

Zelenskyj v rozhovoru pro RTP řekl, že pro konání voleb by bylo nutné změnit legislativu. Současně by USA a Evropská unie musely volby zaplatit, protože Zelenskyj, jak dodal, nechce ukrajovat peníze z domácího státního rozpočtu, protože jsou nutné na financování obrany proti ruské agresi.

„O nic nežádám, ale nebudu pořádat volby na úvěr. Nebudu brát peníze z položek pro zbraně a dávat je na volby,“ citoval Zelenskyj svá slova při setkání s americkým senátorem.

Jako další podmínku prezidentských voleb v plánovaném termínu označil Zelenskyj přítomnost západních pozorovatelů a to, aby možnost hlasovat měli i vojáci v první frontové linii. „Pojďme tedy společně riskovat. Jak? Američtí pozorovatelé by měli být v zákopech,“ dodal ukrajinský prezident.

Přepískl to. Zelenskyj Bidena při prvním setkání docela naštval

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám