Hlavní obsah

Pohřeb prince Philipa se uskuteční příští víkend

Londýn
Aktualizováno

Pohřeb zesnulého prince Philipa, manžela britské královny Alžběty II., se bude konat v sobotu 17. dubna. Informovala o tom britská média s odvoláním na informace poskytnuté v sobotu Buckinghamským palácem. Vévoda z Edinburghu zemřel ve věku 99 let v pátek na zámku Windsor.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Květiny zaplavily prostranství před Buckinghamským palácem a hradem WindsorVideo: AP

 
Článek

Podle sdělení paláce se zádušní mše bude konat v kapli svatého Jiří na Windsoru. Obřadu bude v 15:00 (v 16:00 SELČ) předcházet celostátní minuta ticha. Půjde o ceremoniální, nikoli o státní pohřeb, a proto se uskuteční bez přístupu veřejnosti. Před pohřbem bude v Británii platit osmidenní státní smutek.

Svět truchlí pro prince Philipa. Napříč Británií zazněly smuteční salvy

Evropa

Královský palác rovněž uvedl, že počet truchlících bude omezen na třicet. Bohoslužba se přitom bude konat v souladu s restrikcemi zavedenými kvůli šíření nemoci covid-19. V souvislosti s tím se očekává, že členové královské rodiny, včetně samé panovnice, budou mít na obličeji nasazené ochranné prostředky.

To máte pyžamo? Princ Philip se nebál zavtipkovat při žádné příležitosti

Evropa

Mluvčí Buckinghamského paláce podle agentury Reuters mimo jiné rovněž potvrdil, že vnuk zemřelého Harry, který nyní žije v Los Angeles, má v úmyslu pohřbu se zúčastnit. Jeho těhotná manželka Meghan ale na radu svého lékaře nepřijede.

Foto: Pool New, Reuters

Princ Philip

Reklama

Související témata:

Související články

Princ Philip zemřel

Ve věku 99 let zemřel vévoda z Edinburghu Princ Philip. Informoval o tom Buckinghamský palác. Manžel britské královny Alžběty II. trpěl dlouhodobými...

Výběr článků

Načítám