Hlavní obsah

Z Řecka až na britský královský dvůr. Taková byla životní pouť prince Philipa

– Londýn • Aktualizováno

Princ Philip, manžel britské panovnice Alžběty II., zemřel v pátek ve věku nedožitých 100 let. Princ byl minulý měsíc hospitalizován v nemocnici krále Edvarda VII. se srdeční slabostí, po několika týdnech byl ale propuštěn. Příčinu jeho úmrtí Buckinghamský palác neoznámil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Princ Philip si v roce 1947 vzal za manželku Alžbětu II. Po jejím boku strávil celý životVideo: Reuters

 
Článek

Philip po sobě zanechal čtyři děti, prince Charlese, princeznu Anne, prince Andrewa, prince Edwarda, osm vnoučat a devět pravnoučat.

Narodil se 10. června 1921 coby princ řecký a dánský, člen Šlesvicko-holštýnsko-sonderbursko-glücksburské dynastie. Navzdory svému postavení neměl princ Philip jednoduché dětství. Už v roce 1922 musela jeho rodina uprchnout z Řecka během konfliktu s Tureckem.

Živě: Záběry od Buckhinghamského paláce v LondýněVideo: Reuters/AP

Jeho neslyšící matce Alici z Battenbergu byla později diagnostikována maniodepresivní porucha, jeho otec Ondřej (syn řeckého krále Jiřího I.) se o něj příliš nezajímal. A tak své dětství strávil u svých sester provdaných v Německu, kde od roku 1933 studoval. Kvůli stále vzrůstající moci nacistů ovšem odešel v roce 1936 studovat do Skotska.

Láska hory přenáší 

Během druhé světové války sloužil v královském námořnictvu, kde si vydobyl hodnost poručíka. Tou dobou si už dopisoval se svou vzdálenou sestřenicí Alžbětou, dcerou krále Jiřího VI., která se do něj naprosto zamilovala. Jako poručík Philip Mountbatten se s ní v roce 1947 oženil.

Britská královna Alžběta II.: Nejdéle vládnoucí žena v dějinách

Historie

Jméno po matce (Mountbatten je poangličtěná verze jména Battenberg) přijal, protože po válce Britové špatně snášeli jeho německé kořeny. Spolu s princeznou Alžbětou pak zastupovali nemocného krále na řadě zahraničních cest. Po smrti Jiřího VI. v roce 1952 Alžběta usedla na britský trůn a Philip zaujal místo po jejím boku. Jejich manželství trvalo 73 let.

Jeho výroky zastínily rozsáhlou charitativní činnost 

Philip často špatně snášel, že se pozornost upírá především na královnu a on sám je poněkud upozaďován. Tuto roli ale nakonec přijal včetně toho, že jeho děti nesou z výnosu Churchillovy vlády a přání Alžbětiny rodiny příjmení Windsor.

Díky svému přímému vystupování si získal pověst muže, který nejdřív mluví a teprve potom přemýšlí. „Házíte na sebe stále oštěpy?“ zeptal se na příklad rozverně při setkání s domorodým australským podnikatelem v roce 2002. O rok později se setkal s prezidentem Nigérie, který byl oblečen v národním kroji. „Vypadáte jako byste se chystal do postele,“ pronesl dobromyslně princ a způsobil tak řadu vrásek britským diplomatům. Třináctiletého chlapce, který před princem projevil přání stát se jednou astronautem zase uzemnil slovy: „Ty do vesmíru nepoletíš. Jsi moc tlustý, nevejdeš se do rakety.“

Zároveň však byl princ Philip předsedou nebo členem více než 780 charitativních organizací. Byl vášnivým lovcem, ale stejně vášnivě obhajoval ochranu přírody. „Likvidace divoce žijících živočichů přinese zcela jistě ničivé změny i naší existenci na této planetě,“ uvedl například už v 70. letech. Byl aktivním podporovatelem Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

Britský deník ho omylem pohřbil už v roce 2017

Až do posledních chvil svého života byl princip Philip velice vitální. Svého milovaného řízení se vzdal až v roce 2019 v 98 letech, kdy způsobil dopravní nehodu, při které se zranily ženy jedoucí v druhém voze. K jeho cti nutno dodat, že se okamžitě po nehodě zajímal o zdravotní stav obou žen.

Díky své dlouhověkosti se mu rovněž stalo, že byl několikrát považován za mrtvého. V roce 2017 britský Daily Telegraph omylem vydal jeho nekrolog včetně titulku, který upozorňoval editora na to, aby text nevydával. Během pandemického roku 2020 se fáma o jeho smrti šířila po sociálních sítích v souvislosti s izolací členů královské rodiny a nemocí covid-19, kterou prodělal princ Charles.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám