Hlavní obsah

Podzimní úsvit u Avdijivky. Ukrajinský režisér ukázal, jak vypadá skutečná zákopová válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Avdijivka

Třicetiminutové video ukazující poziční zákopové boje v reálném čase na ukrajinské východní frontě u Avdijivky zveřejnil na svém Facebooku ukrajinský režisér a přímý účastník událostí Oleh Sencov. Záběry zřejmě pocházejí z kamer umístěných na přilbách vojáků.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský voják v zákopu, ilustrační foto

Článek

„Prosím o repost, aby trochu více lidí vidělo pravdu o válce,“ napsal Sencov ke svému příspěvku.

Video, které lze zhlédnout zde nebo na stránkách Ukrajinske pravdy, zachycuje situaci, kdy ruské síly tlačí na ukrajinské vojáky prakticky ze všech stran, z jedné dokonce na vzdálenost patnácti metrů. Útok je veden z granátometů a z tanků. Během půlhodinového záznamu jsou tři ukrajinští vojáci zraněni, jeden těžce. Bez zásahu nezůstává ani Sencov.

Všechny, zdánlivě i klidné hovory v zákopu včetně domluv přes vysílačku probíhají na pozadí neutichající palby.

Foto: Facebook Oleha Sencova

Repro z  videa zveřejněného na Facebooku Oleha Sencova

„Máme tu zraněného. Potřebuju místo, abych ho prohlédla. Má nohy celé od krve. Tančíku, zalehni, zalehni! Jsme obklíčeni, buší (v originále je použit silnější výraz – pozn. red.) do nás tanky,“ křičí v jedné z nejdramatičtějších části videa ukrajinská vojačka, která se pokouší svému parťákovi poskytnout první pomoc, zatímco se slyšitelně blíží ruský tank. Skupinku ale mine a pokračuje dál.

Trestní prapory mizí v mlýnku na maso, Rusko s jejich nasazováním počítá dál

Evropa

Nakonec se ukrajinští vojáci rozhodnou rozdělit se do dvou skupin a stáhnout se k obrněné technice v jejich týlu. Nejprve uniká z přední linie válečné vřavy šestice, která táhne těžce zraněného, zatímco druhá skupina ji kryje palbou. Poté odstupuje i druhá skupina vojáků. Potřebují překonat pod ruským ostřelováním padesátimetrový úsek.

„Ne chlapi, půjdete beze mě, já zůstávám, takhle to nejde. Nepůjdu, Maksi,“ brání se těžce zraněný voják.

Závěr tohoto dramatu má „šťastný“ konec: vojákům se daří dostat k obrněné technice, naložit zraněného a převézt ho k medikům, kteří na ně čekají na silnici. Všichni tentokrát přežili, uvádí ukrajinský novinář Jurij Butusov, který záznam „jednoho podzimního úsvitu u Avdijivky“ umístil na YouTube.

Žádný pat, Ukrajině by stačilo dodat víc zbraní

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám