Hlavní obsah

Podněty pro vakcinaci: Peníze zabírají, jinak nic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhlídka na finanční odměnu, třeba i nevelkou, skutečně motivuje více lidí, aby kývli na očkování proti covidu. Vyplývá to z mezinárodní studie, na níž se podílelo přes osm tisíc Švédů.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pouhých 200 švédských korun (asi 500 Kč) stačilo k tomu, aby se nechalo očkovat plných 76 procent dotázaných, o 4,2 procenta více než bez použití finanční motivace.

Vyplývá to ze studie v časopise Science, kterou pod vedením Armanda Me­iera vypracovali vědci z univerzit v dánské Kodani, švýcarské Basileji, Lausanne a Curychu.

Bez očkování nebude plat. IBM nekompromisně zasáhlo proti zaměstnancům v USA

Internet a PC

Autoři studie podle rakouské ORF předložili dotazníky k očkování celkem 8286 Švédům ve věku 18 až 49 let. Rozdělili si je do pěti skupin. Jen první skupina měla vyhlídku na peníze.

U dalších skupin se vědci snažili o apel na myšlení lidí.

Druhá skupina byla tedy informována o účinnosti a bezpečnosti vakcín, třetí o tom, že jejich očkování ochrání i další lidi, a čtvrtá byla vyzvána, aby sama aktivně argumentovala ve prospěch očkování. Pátá skupina byla kontrolní.

Reklama

Výběr článků

Načítám