Hlavní obsah

Podle Putina ukrajinská ofenziva selhala. Lukašenko žertoval, že chtějí wagnerovci táhnout na Polsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin při nedělní schůzce se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem v Petrohradě řekl, že ukrajinská protiofenziva selhala. Nejvyšší představitelé Ruska a Běloruska se setkali poprvé od chvíle, kdy Lukašenko pomohl minulý měsíc zprostředkovat ukončení vzpoury ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina.

Foto: Sputnik, Reuters

Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin při nedělní schůzce

Článek

Lukašenko při setkání s Putinem žertovným tónem poznamenal, že ho wagnerovci pobývající nyní v Bělorusku znepokojují, protože chtějí táhnout na Varšavu, napsala agentura Reuters.

Bělorusko je blízkým spojencem Ruska ve válce, kterou Moskva zahájila vpádem na Ukrajinu loni v únoru. Ukrajinské síly na začátku minulého měsíce zahájily další vlnu protiofenzivy s cílem dobýt zpět ztracená území, zatím ale zaznamenaly jen dílčí úspěchy. Lukašenko podle ruských médií prohlásil, že „žádná ukrajinská protiofenziva neexistuje“. „Existuje, ale selhala,“ opáčil Putin.

Foto: Sputnik, Reuters

Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin při nedělní schůzce

Minsk: Wagnerovci cílí na západ

Šéf Kremlu oznámil, že jeho jednání s Lukašenkem potrvá dva dny, bude tedy pokračovat i v pondělí. Do Běloruska se podle telegramového kanálu spojeného s wagnerovci přesouvá či se již přesunulo na 10 tisíc členů této skupiny. Varšava uvedla, že očekává ruské provokace a že vysílá k polsko-běloruské hranici vojáky.

„Wagnerovci nás začali zneklidňovat – chtějí jít na západ,“ prohlásil na schůzce s Putinem podle agentury Reuters žertem Lukašenko. „Držím je v centru Běloruska, jak bylo dohodnuto,“ dodal.

Řekněte Putinovi o naší skládce, žádají obyvatelé ruské vesnice Lukašenka

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám