Hlavní obsah

Po záhadně zmizelém 2,5letém Émilovi pátrají ve Francii psi cvičení na hledání mrtvol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská policie spustila novou vlnu pátrání po dvouapůlletém Émilovi, který se začátkem července beze stopy ztratil, když si hrál na zahradě domu svých prarodičů v provensálské vesnici Le Haut Vernet.

Foto: Profimedia.cz

Francouzští četníci pátrají po pohřešovaném Émilovi

Článek

Tentokrát do akce nasadila prostředky, které naznačují, že vyšetřovatelé záhadného zmizení dítěte mají spíš pesimistická očekávání.

Okolí horské vesnice v okruhu pěti kilometrů totiž podle televize BFM TV pročesávají pátrači se sedmi psy speciálně vycvičenými na hledání neživých těl. Terén monitoruje ze vzduchu dron.

Policie současně zakázala všem farmářům vesnice se 125 obyvateli sklízet z polí jakékoli plodiny.

Chce tím předejít poškození nebo zničení stop a důkazního materiálu zemědělskou mechanizací v případě, že by některý z pěstitelů při žních narazil na chlapcovo tělo.

„Jakmile ukončíme tuto technickou část pátrací akce, budeme vyslýchat osoby,“ upřesnil jeden ze dvou zvláštních vyšetřovatelů případu. Na mysli měl místní obyvatele a také turisty, kteří se v době zmizení Émila zdržovali ve vesnici a jejím okolí.

Le Haut Vernet nadále zůstává uzavřena pro dopravu a lidi, kteří ve vesnici nebydlí. „Je mojí povinností zajistit klid našich občanů a klid rodiny, která je stále tady,“ řekl listu Le Figaro starosta François Balique.

„Zákaz by neměl nikoho obtěžovat, protože v Le Haut Vernet nejsou ani houby, ani zvířata, ani obchod s potravinami. Nic, co by motivovalo chodit jinam než domů,“ dodal starosta.

Případ pohřešovaného dítěte se zatajeným dechem a sílícími obavami bedlivě sleduje celá Francie.

V prvních dnech po zmizení chlapce procházelo vesnici a její okolí v rojnících na 800 policistů, četníků, vojáků a dobrovolníků se psy. Na pátrání se podílel i vrtulník s termovizí.

Už po skončení první etapy pátrání se vyšetřovatelé vyjadřovali o osudu Émila skepticky vzhledem k tomu, že od ztracení chlapce uplynula delší doba a že v tomto čase v regionu panovalo horké počasí s teplotami až 35 stupňů.

Chlapec se ztratil ze zahrady domu prarodičů ve chvíli, kdy uvnitř bylo asi deset lidí, kteří přijeli na rodinné setkání. Jeho snímek s pampeliškou za uchem zveřejněný v policejním pátracím oznámení obletěl celou zemi a zaznamenala jej i média v zahraničí.

Francie ukončila pátrání po 2,5letém Émilovi, který se ztratil z domu prarodičů. Chlapec zůstává nezvěstný

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám