Hlavní obsah

Po útoku dronu vzplály na Ukrajině nádrže se slunečnicovým olejem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli večer zasáhl námořní sklad Everi na jihu Ukrajiny bezpilotní letoun, začaly hořet nádrže na skladování slunečnicového oleje. Státní pohotovostní služba Ukrajiny poté zveřejnila video, na kterém se hasiči pokoušejí oheň hasit.

V Mykolajivu zasáhla střela tankery se slunečnicovým olejemVideo: Reuters

 
Článek

Podle jednoho z manažerů terminálu trvalo uhašení požáru více než pět hodin, od června tak jde už o druhý takový útok na skladovací zařízení.

Terminál Everi se nachází na jihu Ukrajiny ve městě Mykolajiv a patří mezi největší zařízení na Ukrajině, která slunečnicový olej vyváží.

Po začátku války jeho cena v Evropě prudce vzrostla, protože Ukrajina je jedním z klíčových vývozců této suroviny. Mluvčí Mykolajivské oblasti Dmytro Pletenčuk řekl, že přes zmíněný terminál jde 17 procent světového obchodu se slunečnicovým olejem.

Zničeny byly dvě nádrže, každá na 7500 tun oleje, ten podle místního deníku NovostiN teče městem a tvoří louže a laguny.

Drony útočily i v Kyjevě

V pondělí Kyjevem, Dněpropetrovskou oblastí a Sumskou oblastí otřásly výbuchy. Vedoucí štábu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak se domnívá, že útoky v Kyjevě byly provedeny pomocí sebevražedných dronů.

Zase lhal. Masivní útoky už nejsou potřeba, řekl Putin. Hrůzná ranní videa z Kyjeva ukazují nálety desítek dronů

Válka na Ukrajině

Íránské bezpilotní letouny Šáhid-136 zasáhly obytnou budovu v Kyjevě. Ukrajina také v uplynulých týdnech ohlásila řadu ruských útoků prostřednictvím těchto letounů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám