Hlavní obsah

Po skončení války je Robert Fico za standardizaci vztahů s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) v sobotu řekl, že má zájem o dobré vztahy s Ukrajinou, ale Slovensko má po ukončení války zájem na standardizaci vztahů s i Ruskou federací. Fico potvrdil, že pokud se bude projednávat otázka vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance, chce dosáhnout toho, aby to vládní poslanci vetovali.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Robert Fico

Článek

„Členství Ukrajiny v NATO je dobré pouze na třetí světovou válku. Jsme sousední země a nám svědčí nezávislá Ukrajina, nikoliv Ukrajina v NATO,“ řekl Fico v rozhlasovém pořadu Sobotní dialogy. Předseda slovenské vlády opětovně zdůraznil, že chce dělat zahraniční politiku na všechny čtyři světové strany. „Máme zájem na dobrých vztazích s Ukrajinou, ale máme jiný názor na válku,“ dodal Fico.

Slovenský premiér potvrdil, že na čtvrtečním jednání s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem ve východoslovenských Michalovcích jasně řekl, že nevěří ve vojenské řešení konfliktu na Ukrajině. „Nevěřím ve vojenské řešení a situace ve válce je pro Ukrajinu neudržitelná. Opakuji však, že použití ruské vojenské síly bylo porušení mezinárodního práva,“ uvedl Fico.

Ve vnitropolitické části rozhovoru Fico řekl, že nejlepším kandidátem na post předsedy parlamentu by byl předseda vládní Slovenské národní strany Andrej Danko, který už tuto funkci v minulosti zastával. Připustil však, že vládní koalice ještě nemá v této otázce dohodu. Post se uvolnil po zvolení předsedy vládní strany Hlas-sociální demokracie Petra Pellegriniho za prezidenta republiky.

Strana Hlas však nominaci Danka na post předsedy parlamentu okamžitě odmítla a připomněla, že podle koaliční smlouvy patří tato funkce jí. „Tato smlouva vychází z poměrů v Národní radě po parlamentních volbách, přičemž tyto poměry se po prezidentských volbách nijakým způsobem nezměnily a volba prezidenta nebyla součástí koaliční smlouvy,“ reagovala mluvčí strany Hlas Karolína Ducká.

Fico odsoudil ruskou agresi na Ukrajině

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám