Hlavní obsah

Fico odsoudil ruskou agresi na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico zdůraznil, že použití ruské vojenské síly na Ukrajině bylo hrubým porušením mezinárodního práva, Ukrajina potřebuje pomoc a projevit solidaritu. Uvedl to ve čtvrtek po společném jednání vlád Slovenska a Ukrajiny ve východoslovenských Michalovcích. Předseda slovenské vlády konstatoval, že Slovensko chce, aby začala mírová jednání a byl nastolený spravedlivý mír. Obě země se dohodly na prohloubení energetické spolupráce a novém železničním spojení.

Slovenský premiér Robert Fico se v Michalovcích setkal se svým ukrajinským protějškemVideo: Reuters

 
Článek

Fico poděkoval členům ukrajinské vlády, že přijeli na Slovensko. Fico oslovoval ukrajinského premiéra familiárně „milý Denysi“.

„Ponaučení z dnešního dne je, že je potřeba dát bokem strach, předsudky, odstranit byrokratické překážky a najednou zjistíte, že se dají přijímat vážná rozhodnutí,“ konstatoval slovenský premiér s odkazem na dohody, které se během setkání uskutečnily.

„Máme zájem být dobrými sousedy. Slovensko chce být dobrým a solidárním sousedem Ukrajiny, aby se našlo mírové východisko, které bude respektovat vaši územní celistvost. Nabízím součinnost při hledání mírového řešení,“ uvedl Fico, který potvrdil, že se zúčastní plánovaného mírového jednání ve Švýcarsku. Švýcarsko v lednu souhlasilo s pořádáním mírového summitu o Ukrajině, na nějž má být pozváno více než 160 zemí.

V Kyjevě žádná válka není, mudroval Fico, který tam ale nejede. Poté utekl z tiskovky

Evropa

Fico na jednání připustil, že ve srovnání s tím, co musí řešit Ukrajinci ve válce, se na Slovensku vedou „jen směšné žabomyší války“. Mluvil tak zcela jinak než v lednu, kdy tvrdil, že v Kyjevě vlastně není válka. „Možná si naši lidé ani neuvědomují rozsah a rozměr tragédie, které čelíte,“ řekl Fico ukrajinskému premiérovi. „Přijeli jste do země, kde mají suverénní politici vlastní názory, ale zároveň mají srdce, rozumí vaší situaci a chtějí být nápomocni, jak to jen půjde,“ dodal předseda slovenské vlády.

Železnice, hraniční přechod a propojení energetiky

Předseda ukrajinské vlády Denys Šmyhal konstatoval, že Rusové při posledních náletech zničili tři elektrárny. „Jsme vděčni za slovenskou podporu Ukrajiny a děkuji slovenskému národu za solidaritu. Děkuji slovenským rodinám za přijetí uprchlíků z Ukrajiny,“ uvedl Šmyhal.

Fico podpořil snahu Ukrajiny stát se plnohodnotným členem Evropské unie. „Nejsme země, která by vám chtěla klást překážky, a přejeme vám brzké členství v Evropské unii, protože členství v Unii je zárukou perspektivy, rozvoje a především mírového rozvoje vašeho státu,“ dodal Fico.

Premiéři se dohodli na vytvoření železničního připojení mezi Kyjevem a Košicemi. Obě vlády se domluvily na zdokonalení energetického propojení Mukačevo - Velké Kapušany. „Každá válka jednou skončí a tato energetická propojení budeme potřebovat,“ dodal Fico.

Výsledkem jednání jsou také plány na modernizaci hraničního přechodu s Ukrajinou ve Vyšném Nemeckém. „Slovensko garantuje přechodné koridory pro vývoz ukrajinských zemědělských produktů přes území Slovenska směrem do zemí, které je potřebují,“ přislíbil Fico. Potvrdil, že zatím platí zákaz dovozu čtrnácti zemědělských produktů z Ukrajiny přímo na Slovensko, aby podle Fica nedošlo k poškození slovenských farmářů.

Slovensko nabízí pomoc pro odminování území Ukrajiny. „Na komerční bázi je Slovensko připravené spolupracovat i ve vojenské oblasti,“ dodal Fico.

Členy obou vlád čekala při příjezdu na náměstí v Michalovcích skupinka s ukrajinskými a slovenským vlajkami, která například Fica přivítala pískotem a Šmyhala výkřiky „Sláva Ukrajině“.

Fico okamžitě najel na proruskou notu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám