Hlavní obsah

Po skleničce sahá stále více polských dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotva patnáctiletou dívku z Ostrova Velkopolského v polském Velkopolském vojvodství v těchto dnech nalezli v bezvědomí s pěti promile alkoholu v krvi. Pro dítě jejího věku jsou tři promile už zaručeně smrtelné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lékaři z nemocnice, kteří několik dní bojovali o její život, však tvrdí, že kdyby nepila alkohol delší dobu a nebyla na něj zvyklá, určitě by nepřežila. To však neznamená, že tato nepříjemná událost zůstane bez trvalých následků na jejím zdraví.

Problémem navíc je, že se v žádném případě nejedná o ojedinělý případ. Podle současných statistik nepředstavovaly opilé děti v Polsku ještě před pěti lety zdaleka tak závažný problém jako nyní.

Opilou teenagerku v Přerově přijel autem vyzvednout otec, nadýchal také

Krimi

Statistiky varují

Varovné titulky v novinách „Opilý jako dítě“ (Polityka) nebo „I menší děti se opíjejí do bezvědomí“ (natemat.pl) nejsou ničím výjimečným. Stává se, že zejména dvanácti- až třináctileté dívky končí v nemocnici se čtyřmi promile alkoholu, i když rekordmankou zůstává devítiletá dívka z Belchatowa v Lodžském vojvodství s 3,8 promile.

Alkohol je dostupný všude, každý si ho může snadno koupit
Ryszard Izdebski, dětský psychoterapeut

Chlapci jsou v tomto ohledu kvůli svému opožděnému vývoji v pubertě trochu pozadu. Statistiky ukazují, že tvrdý alkohol vyzkoušelo 71 procent polských dětí ve věku 11 až 15 let. V současné době pouze 10 procent dětí v tomto věku neokusilo alkohol, který konzumují nejen na diskotékách, ale také na školních výletech a doma.

Snižování množství alkoholu v pivu je světovým trendem

Muži

Alkohol láká na každém kroku

„Po pravdě řečeno, rostoucí počet stále mladších dětí, které sahají po alkoholu, není nijak překvapivý. V Polsku je konzumace alkoholu obecně přijímána. Ještě nikdy nebyla mediální reklama tak intenzivní a nenabádala k tomu, jak je dobré se napít. Alkohol je dostupný všude, každý si ho může snadno koupit, bohužel i děti a mladí lidé,“ říká Ryszard Izdebski, psychoterapeut z Dětské psychiatrické kliniky v Krakově.

Dodává, že průměrná polská rodina konzumuje alkohol víceméně každý den a děti na tom nevidí nic špatného.

Hrozí i vězení
Děti, které jsou na veřejnosti přistiženy opilé a páchající výtržnosti, končí na záchytce nebo v nemocnici.
Za způsobení opilosti nezletilé osoby hrozí peněžitý trest nebo dvouletý trest odnětí svobody.
Necelé dva roky byly chlapci z Belchatowa, který skončil v nemocnici s 1,8 promile alkoholu, jejž vypil v nestřeženém okamžiku.

Gesto dospělosti?

„Důsledky se však časem stávají fatálními. Mladí lidé a zejména děti se opijí velmi rychle, aniž by znali negativní reakce svého organismu na alkohol,“ upozorňuje.

Policisté vytáhli z diskotéky na Jesenicku mladistvé kvůli pití alkoholu

Krimi

„Konzumace alkoholu je v Polsku považována za atribut dospělosti. Pijí ho děti a mládež, protože ho pijí i dospělí. Navíc věří, že tím zapůsobí na své vrstevníky, kteří je přijmou v novém prostředí, nebo že se zbaví stresu, nejistoty či obav z posměchu,“ říká Elžbieta Piwowarska, ředitelka psychologické a pedagogické poradny v krakovské Nové Huti, kde jsou problémy s alkoholismem mezi dětmi a mládeží obzvlášť závažné.

Jedním z důvodů, proč tomu tak je, je mylné přesvědčení rodičů, že „pokud děti pijí alkohol, nic hrozného se neděje, zejména pokud neberou drogy. Bohužel po nich brzy sáhnou také“, varuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám