Hlavní obsah

Po skandálech s mučením vězňů vyměnil Putin náčelníka vězeňské služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek na pozadí skandálu s mučením v ruských věznicích odvolal dosavadního ředitele vězeňské služby FSIN Alexandra Kalašnikova a do této funkce jmenoval dosavadního náměstka ministra vnitra Arkadije Gostěva.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Generála odchovaného tajnou službou FSB tak střídá policejní generál, uvedl na svém webu list Kommersant. Ochránci lidských práv podle deníku nevěří, že výměna jednoho generála za druhého zlepší situaci ve vězeňském systému, a to tím spíše, že v čele FSIN svého času stál bývalý policista Alexandr Rejmer, který si nyní odpykává osmiletý trest za rozkrádání.

Kalašnikov byl jmenován šéfem FSIN předloni v říjnu, kdy vystřídal jiného odchovance FSB Gennadije Kornijenka. Ten se - nehledě na množství skandálů souvisejících s trestním stíháním svých podřízených - udržel v čele vězeňské služby celých sedm let a z funkce odešel po dosažení důchodového věku. Jeho předchůdcem byl vzpomínaný generálplukovník Rejmer.

Odhalil mučení v ruských věznicích, místo odměny na něj vydali zatykač

Zahraniční

Generál Kalašnikov začal působení ve vězeňské službě čistkou v centrálním aparátu i mezi regionálními náčelníky. Za něj byly také opraveny desítky a možná i stovky vazebních věznic a nápravných zařízení, ale i tak podmínky věznění v Rusku zůstávají takové, že bývají jedním z důvodů, proč jiné země odmítají vydat Rusku obviněné, poznamenal Kommersant.

Připomněl také Kalašnikovův návrh z letošního května, aby se vězni využívali tam, kde se nedostává pracovních sil, a aby se nahradili ekonomičtí migranti právě vězni. Šéf FSIN současně ujišťoval, že "nepůjde o gulag", tedy o smutně proslulý systém vězeňských táborů, ve kterých za sovětského diktátora Josifa Stalina zahynuly statisíce lidí. Generál Kalašnikov odhadoval, že z přibližně 482 000 vězňů by se mohlo do pracovního procesu zapojit 188 000. Návrh podle Kommersantu podpořili ochránci lidských práv, ale až dosud se nedočkal rozsáhlé realizace.

Namísto toho se vězeňská služba dočkala dosud největšího skandálu za celou dobu své existence. Začátkem října zakladatel projektu na ochranu práv vězňů Gulagu.net Vladimir Oseškin oznámil, že tato nevládní organizace získala a vyvezla z Ruska tisíce videonahrávek mučení a znásilňování ve vězeňských zařízeních, včetně vězeňské nemocnice v Saratovské oblasti. Následovalo vyšetřování a Kalašnikov propustil náčelníka FSIN v Saratovské oblasti a další hodnostáře, kteří se provinili přinejmenším lajdáctvím. Publikace nahrávek mučení nicméně neustala, a tak řediteli FSIN doporučili, aby požádal prezidenta o odvolání. Kalašnikov byl podle deníku převelen, a tak se může vrátit zpět.

V Rusku unikla videa zachycující brutální mučení vězňů

Zahraniční

"Je to vynikající zpráva," okomentovala odvolání ředitele FSIN advokátka Sněžana Muntjanová, která se věnuje případům mučení ve věznicích. "Říká se, že ryba hnije od hlavy. Je správné, že Kalašnikova odvolali. Mělo se tak stát už dávno a nemělo by to skončit jen odvoláním, protože jak můžete řídit FSIN a nevědět o mučení? To je nepravděpodobné, aby náčelník nevěděl, co se mu děje doslova pod nosem," dodala.

Advokátka doufá, že "nové koště" zamete s nepořádky, ale připouští, že v žádné zásadní změny nevěří. Mezi náčelníky nejsou podle ní žádné velké rozdíly. Stačilo by jí, aby nový ředitel nebyl sadista a dokázal nastolit alespoň nějaký pořádek ve věznicích.

"Mohu jen říci, že nakonec jsem pocítila politickou vůli vykořenit mučení alespoň v systému FSIN," řekla Kommersantu senátorka Ljudmila Narusovová, která předložila návrh zákona zpřísňující postih funkcionářů za mučení. Mučení podle ní existuje jak v ruské policii, tak v ruské tajné službě, ale ve věznicích "má mučení tak systematický charakter, že překračuje veškeré meze normální společnosti". Senátorka připustila, že sesazení jednoho člověka mučení nevykoření, k tomu budou nutná systémová opatření.

Ruskem otřásají případy krutého mučení vězňů

Evropa

Pro vykoření korupce a mučení ve FSIN odvolání ředitele nestačí, míní i Kirill Kabanov z prezidentské rady pro lidská práva. Systém by podle něj potřeboval "reformu od nuly", která by vedla k jeho úplnému nahrazení.

Šedesátiletý policejní generálplukovník Gostěv, který se stal Kalašnikovovým nástupcem, podle Kommersantu začínal svou kariéru jako řadový moskevský policista a postupně se vypracoval do postavení jednoho z nejbližších spolupracovníků náčelníka moskevské policie Vladimira Kolokolceva, který si jej po jmenování ministrem vzal s sebou jako náměstka se širokými pravomocemi. Podle zdrojů z ministerstva Gostěv nemá "jednoduchý charakter", ale je to "špičkový štábní důstojník".

Reklama

Výběr článků

Načítám