Hlavní obsah

V Rusku unikla videa zachycující brutální mučení vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská nevládní organizace Gulagu Nět (Ne gulagu) zveřejnila tři videa, jak jsou v Rusku brutálně mučeni vězni. Záběry staré jen pár let z týrání ve vězeňské nemocnici v Saratovu se objevily na serveru Media.ru.

Foto: Sergei Karpukhin , Reuters

Vozidlo vězeňské služby (ilustrační foto)

Článek

„Tento bezprecedentní únik vyvolá zemětřesení po celé zemi. Celkem mám přes 40 GB souborů ukazující rozšířenost mučení,“ uvedl zakladatel organizace Vladimir Osečkin v telefonickém rozhovoru pro Moscow Times.

Už v září zveřejnila organizace pět fotografií z nemocnic.

List dostal od Gulagu Nět i záběry, jak několik lidí ve stejné nemocnici znásilňuje nahého muže připoutaného k posteli. Pravost záběrů ale nebylo možné ověřit, napsal list.

Rus obviněný ze špionáže pro ČR zůstane ve vazbě

Evropa

Podle Osečkina začala organizace zkoumat uniklé záznamy letos v březnu. Získala je od bývalého vězně, který byl propuštěn v únoru.

Mělo jít o běloruského IT specialistu, jenž se v době trestu dostal k záznamům z let 2018 až 2020, které byly uloženy v počítačích ve věznicích v Irkutsku, Vladimiru a Saratovu.

Muž, který byl vězněn po dobu pěti let, opustil zemi ve strachu o svou bezpečnost tento týden.

„Plánujeme v následujících týdnech zveřejňovat videa krok po kroku, když je zdroj mimo dosah ruských úřadů,“ dodal Osečkin.

Skandál v ruské Sberbank. Viceprezidentka je na útěku, manažeři ve vazbě

Zahraniční

Organizace prý rovněž zaslala záběry Evropskému výboru pro prevenci mučení a nelidskému nebo ponižujícími zacházení nebo trestání (CPT). Ten to zatím nekomentoval.

Osečkin založil Gulagu Nět v roce 2011 s cílem monitorovat porušování práv vězňů v Rusku. O čtyři roky později odešel do ciziny a nyní žije ve Francii.

Kreml uvedl, že o videích ze saratovské vězeňské nemocnice ví. „Jestli se pravost materiálů potvrdí, povede to k velmi vážnému šetření,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle něj je napřed nutné verifikovat pravost záběrů.

Federální vězeňská služba (FSIN) už zahájila vyšetřování.

YouTube si u nás neškrtne, hrozí Rusko

Internet a PC

„Abychom ověřili pravost informace, vyslal ředitel FSIN Alexandr Kalašnikov skupinu zaměstnanců z ústředí do Saratovské oblasti,“ uvedla agentura Interfax. Vedení FSIN dohlíží na interní vyšetřování.

Agentura pak uvedla, že podle dobře informovaného zdroje už odstoupil z pozice šéf pobočky FSIN v Saratovské oblasti Alexej Fedotov.

Vlastní šetření zahájila i ruská generální prokuratura. Její mluvčí zdůraznil, že se bude prověřovat, zda zaměstnanci FSIN dbají na dodržování práv odsouzených.

Reklama

Výběr článků

Načítám