Hlavní obsah

Na řešení problému s migranty bude potřeba použít sílu, prohlásil Fico

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda vítězné strany Směr-sociální demokracie Robert Fico se bude ucházet o post předsedy vlády, pokud dostane pověření k sestavení nové vládní koalice. „Do té doby nemá smysl s nikým jednat,“ řekl ve svém prvním vyjádření po zisku téměř 23 procent hlasů v sobotních předčasných volbách. Hovořil také na téma migrace, kdy prohlásil, že nová vláda by měla okamžitě zavést kontroly na hranicích s Maďarskem.

Povolební tisková konference Roberta FicaVideo: Ivan Vilček, Novinky

 
Článek

Krátce poté slovenská prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že vítěze voleb pověří sestavením vlády v pondělí.

Na začátku tiskové konference se Fico omluvil, že nemá zcela v pořádku hlasivky. „Trochu jsme zpívali, ale to je asi normální,“ uvedl vítěz sobotních voleb.

Fico potvrdil, že upřednostňuje postup při jednání, aby se nová vládní koalice nejdřív domluvila na programu a až pak na rozdělení funkcí. K možným koaličním partnerům Směru patří především strana Hlas-sociální demokracie Petra Pellegriniho, která ve volbách získala 14,7 procenta hlasů, a Slovenská národní strana Andreje Danka, které dalo svůj hlas 5,62 procenta slovenských voličů.

„Pokud dostanu pověření od paní prezidentky k sestavení vlády, budeme potřebovat asi dva týdny, abychom si určili priority,“ řekl Fico.

Foto: Novinky

Výsledek parlamentních voleb na Slovensku

Volby na Slovensku: Čaputová pověří Fica sestavením vlády

Volby

Na otázku, jak bude nová vláda postupovat ve vztahu k Ukrajině, Fico řekl, že Slovensko a lidé na Slovensku měli větší problémy, než je Ukrajina. „Ukrajina je obrovská tragédie pro všechny. Pokud dojde k tomu, že Směr bude sestavovat vládu, učiníme vše pro to i na půdě Evropské unie, aby se co nejrychleji přistoupilo k mírovým jednáním. Další vzájemné zabíjení nikomu neprospívá. Radši deset let jednat o míru, o kompromisech než nechat dalších deset let lidi, aby se zabíjeli, a po těch deseti letech budeme tam, kde jsme teď,“ uvedl.

Věřte Robertovi

„Jsme připraveni Ukrajině pomáhat humanitárně, jsme připraveni pomáhat při obnově samotného státu, ale náš názor na vyzbrojování Ukrajiny znáte,“ dodal Fico.

Fico vyzval k uklidnění situace na Slovensku. „Velmi mi záleží na tom, aby fungovala V4, záleží mi na nadstandardních vztazích s premiéry okolních zemí,“ zdůraznil.

„Pokud bude Směr ve vládě, chtěl bych garantovat především vládní stabilitu, moc bych chtěl, aby vláda vydržela čtyři roky, chtěl bych, aby se vláda chovala k lidem slušně, abychom lidem řekli, nebojte se, my vás nenecháme a nepůjdeme do stoprocentního zdražování plynu, jak navrhuje úřad pro regulaci síťových odvětví. Lidé, nebojte se, proto jsme bojovali, abychom se o vás postarali,“ konstatoval.

„Credo Roberto Experto – Věřte zkušenému Robertovi,“ dodal Fico. Latinská fráze nicméně správně zní Experto crede a překládá se jako „věřte zkušenému“. Jméno se přikládá eventuálně na konec.

Fico vyrazí v justici na „cestu revenge“, říká publicista Němeček

Volby

Nemáme zájem škodit Slovensku

„Zahraničněpolitická orientace Slovenska se měnit nebude. Jsme přece v Evropské unii. Zapomněli jste, že bez Směru by nebylo úspěšné referendum? (referendum o vstupu Slovenska do EU – pozn. red.) Zapomněli jste, že vstup do Schengenu, zavedení eura, a dokonce i víza do Spojených států amerických byla zrušena díky naší vládě? My nejsme mimo realitu, ale to neznamená, že se nebudeme kriticky vyjadřovat k některým věcem, které se nám na Evropské unii nelíbí. Nelíbí se mi, že na některé věci nemá Evropská unie vlastní názor, že je ve vleku Spojených států amerických. Nelíbí se nám, že Evropská unie není mírový projekt. Nelíbí se nám další věci, které budeme komunikovat, ale na tom, jak je Slovensko zakotveno, se nebude měnit nic, ani milimetr. Na to není absolutně žádný důvod,“ zdůraznil.

„Respektujte, že máme na některé věci jiný názor. Vždyť o tom je podstata demokracie. V Evropské unii se šíří politika jednotného jediného názoru, a kdo má jiný názor, je automaticky podporovatel Putina a ruský propagandista. Ale takto to přece nefunguje. Nemáme právo říct, že máme jiný názor na válku? Skončeme s těmito nálepkami, že ten je fašista, ten je putinovec,“ vyzval Fico.

„Vždyť nás znáte. Jsme racionální, pragmatičtí, ale levicoví politici. To je ten nejpodstatnější rozdíl. My nemáme zájem škodit Slovensku,“ dodal.

Síla na řešení problému s migranty

Nová vláda by podle Fica měla okamžitě zavést kontroly na hranicích s Maďarskem, odkud v posledních týdnech proudí na Slovensko tisíce ilegálních migrantů. „Nebudou to hezké obrázky. Bude potřeba použít i sílu, abychom vyřešili problém s migranty,“ zdůraznil Fico.

Předseda Směru rovněž potvrdil, že ze svých postů budou muset odejít policejní prezident Štefan Hamran a speciální prokurátor Daniel Lipšic. „Tyto dvě pozice budou vyměněny okamžitě,“ dodal.

Co znamená Ficův návrat? Speciální volební studio Novinek z Prahy a Bratislavy

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám