Hlavní obsah

Plukovník ruského generálního štábu si řekl o pračku jako úplatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Plukovníka Ivana Mertivščeva z ruského generálního štábu, kde dosud působil v oddělení zodpovědném za mobilizaci, poslal moskevský posádkový soud do domácího vězení. Důstojník je obviněn, že přijal úplatek v podobě pračky. Plukovník vinu přiznal, napsal na svém webu list Kommersant.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják střežící tábor Olenivka

Článek

Plukovník měl za úkol zkontrolovat odvody do armády na západě Moskvy. Týden před plánovanou kontrolou zavolal tamnímu vojenskému komisaři a dal mu najevo, že kontrola dozajista dopadne špatně, což postihne komisařovu pověst a kariéru. Ledaže by mu koupil pračku za přinejmenším 70 tisíc rublů (asi 27 400), napsal list s odvoláním na nejmenovaný zdroj z vyšetřování.

Vojenský komisař se tvářil, že souhlasí, ale plukovníka kvůli vydírání udal vojenské kontrarozvědce. Ta pak kontrolovala další průběh jednání ohledně výběru vhodného modelu pračky. Po zakoupení přístroje komisař vyrozuměl plukovníka, že objednávka je připravena k odběru. Při přebíraní pračky pak plukovníka zadrželi.

Vzhledem k přiznání lze podle listu očekávat, že plukovník brzy stane před soudem. Kontrarozvědka a vyšetřovatelé se ale ještě chystají prověřit, zda se Mertviščev nedopustil dalších obdobných trestných činů. V nejhorším případě mu hrozí až 12 let za mřížemi.

Ruská nafta teče proudem. Evropa skupuje, co se dá, než začne platit zákaz

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám