Hlavní obsah

EU odmítla Johnsonovy návrhy, jednání o brexitu mají být skutečná, a ne předstíraná

– Brusel

Vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier ve středu odmítl dva návrhy úpravy dohody o odchodu Velké Británie z Evropské unie, s nimiž v úterý přišel v Severním Irsku britský premiér Boris Johnson. Podle BBC Barnier dodal, že Británie a EU by neměly jednání pouze předstírat. Evropský parlament současně předběžně souhlasil s dalším odkladem brexitu, požádá-li o něj Londýn.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier

Článek

Barnier uvedl, že Velká Británie dala jasně najevo, které prvky dohody se jí nelíbí a jaké výhrady má k irské pojistce, jež má zaručit, že nevznikne pevná hranice mezi Irskem a Severním Irskem. To ale podle něj „nestačí na posun k řešení“.

Pokud chce Londýn irskou pojistku zrušit, musí podle Barniera přijít s řešením případných problémů, které by vznikly, kdyby se EU a Británie nedokázaly po odchodu Spojeného království dohodnout na uspořádání vzájemných vztahů. Londýn musí přijít s vlastním návrhem jiné záchranné sítě nahrazujícím irskou pojistku.

Odmítl současně návrhy, které Boris Johnson předložil v severoirském parlamentu v Belfastu ohledně toho, jak moc by se mělo Severní Irsko přizpůsobit zákonům EU v případě, že by nedošlo k dohodě.

Irská zemědělská unie

Johnson navrhl, aby Severní Irsko a Irsko tvořily společnou zemědělskou zónu, která by se týkala i dobytka. Současně by podle britského premiéra mělo mít Severní Irsko právo vetovat nařízení EU.

Barnier ale dohodu o irském zemědělství nepovažuje za dostačují a chce další garance včetně celních procedur, které by měly zajistit bezpečnost potravin a zdraví stád.

Jednání Johnsona s Junckerem

S Johnsonem se v pondělí sešel i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který o schůzce informoval poslance Evropského parlamentu. Řekl jim, že se oběd nesl v „přátelském a konstruktivním duchu“, ale že se nepodařilo pohnout s klíčovým problémem, jímž je irská pojistka.

Zdůraznil, že jakákoli její náhrada musí garantovat totéž, tedy zabránit vzniku pevné hranice mezi Irskem a Severním Irskem a zabezpečit jednotný trh EU a chránit celoirskou spolupráci.

Foto: Yves Herman, Reuters

Britský premiér Boris Johnson a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (vpravo)

„Řekl jsem Johnsonovi, že nemám žádný citový vztah k irské pojistce, ale stojím za tím, co má zajistit,“ pravil Juncker. „To je důvod, proč jsem premiéra vyzval, aby předložil písemně funkční návrh, praktické kroky, které by umožnily zajistit totéž. Dokud nejsou takové návrhy prezentovány, nebudu vám schopen říci, jestli se dosáhlo reálného pokroku,” dodal.

Postoj europarlamentu

Po tříhodinové diskusi v europarlamentu poslanci ve středu podpořili návrh vyzývající k dosažení jakékoli brexitové dohody, která zahrnuje irskou pojistku, a podle BBC hlasoval i pro to, že bude Británii zajištěno další prodloužení platnosti článku 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z Unie po 31. říjnu, pokud o to Londýn požádá. Pro usnesení zvedlo ruku 544 poslanců, proti jich hlasovalo 126.

V dokumentu zákonodárci zopakovali dřívější prohlášení, že se Brusel s Londýnem mohou dohodnout na různých podobách pojistky, která zabrání vzniku pevné hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Naopak odmítají dohodu bez pojistky, které podle nich chrání mírový proces v Severním Irsku.

Usnesení je sice právně nezávazné, má ovšem svou politickou váhu, neboť vyjadřuje společný postoj evropského zákonodárného sboru.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (vlevo) mluví s vyjednavačem EU pro brexit Michelem Barnierem.

Reklama

Výběr článků

Načítám