Hlavní obsah

Petříček: Dohoda o brexitu je pro ČR dobrá

– Praha
Právo, doh

Brexitová dohoda 27 zemí Evropské unie s Británií je pro Česko výhodná, myslí si ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Češi žijící dlouhodobě v Británii podle něj mají zajištěno, že se pro ně nic nezmění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

Článek

„Jsem rád, že dohoda je na stole a máme aspoň výchozí pozici, která je lepší než tvrdý brexit. Ten by znamenal jen chaos,“ řekl v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce.

Šéf české diplomacie. Dodal, že české firmy budou moci do konce roku 2020 za stejných podmínek jako nyní.

Podle Petříčka je dokument základem pro úpravu budoucích vztahů, mnohé se podle něj bude muset dořešit ve dvouletém přechodném období po březnovém vystoupení Británie z Unie. „Základní princip nicméně je, že nečlenská země nemůže mít stejné výhody, jako členská země,“ avizoval ministr.

Petříček věří, že dohodu britští poslanci nakonec schválí, Česko se ale podle něj připravuje i na variantu „tvrdého brexitu“. Pokud totiž britský parlament dohodu neschválí, na vyjednání nových podmínek už podle něj nebude čas.

Brexit přitom znamená citelnou ztrátu i pro Česko, upozornil šéf zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer. „Británie byla vždy důležitý spojenec i České republiky. Těžiště (EU) se nyní přesouvá,“ podotkl. Na rozdíl od Petříčka přitom čeká, že dohoda o brexitu do konce března v britském parlamentu neprojde.

Ruských diplomatů je tu moc, míní ministr

Šéf české diplomacie také prozradil, že se jeho resort snaží s ruskou ambasádou vyjednat nejen snížení počtu diplomatů v Praze, ale také snížení počtu jejich aut s diplomatickou značkou, který je podle něj velmi vysoký. „Můžeme se jenom domnívat, k čemu tato auta slouží,“ řekl ministr

Spor o nového velvyslance v Pekingu

Fischer se také ohradil proti návrhu jmenovat končícího viceguvernéra České národní banky Vladimíra Tomšíka na post českého velvyslance v Číně. „Tam se jmenují ti nejzkušenější diplomaté v závěru své kariéry,“ podotkl s tím, že Tomšík diplomatické zkušenosti nemá.

Petříček tyto výhrady odmítá, je podle něj ale nešťastné, že jméno kandidáta uniklo na veřejnost dříve, ačkoliv Číňané návrh dosud schválili. Prezident Miloš Zeman zmínil Tomšíka jako pravděpodobného příštího velvyslance v Pekingu koncem minulého týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám