Hlavní obsah

Petříček: Ministerstvo zahraničí řeší počty ruských diplomatů v Praze

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zahraničí řeší s ruskou ambasádou počty ruských diplomatů a nediplomatických pracovníků na ruské ambasádě v Praze. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je potřeba zvyšovat odolnost vůči hybridním hrozbám a byť si nemyslí, že toho lze dosáhnout vypovězením několika diplomatů, resort jedná s ruskou stranou i o těchto otázkách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

„Vedeme s ruskou stranou dialog o celkovém počtu diplomatů v Praze,“ uvedl ministr Petříček.

„Jedno z témat je snížení počtu registrovaných aut ruské ambasády, který je velmi vysoký,” připustil ministr.

„Můžeme se jenom domnívat, k čemu ta auta slouží,“ odtušil v narážce na informace tajných služeb, které dlouhodobě poukazují na aktivity ruských a čínských zpravodajců na našem území.

V budoucnu by se podle ministra mohl řešit i počet diplomatů a zejména nediplomatického personálu, „který by měl odpovídat velikosti země jako je Česká republika“.

„Neradi bychom, aby to ochromilo chod naší ambasády v Moskvě,“ uzavřel ministr s poukazem na očekávatelná reciproční opatření ruské strany.

Chovejme se jako suverénní země, doporučil Fischer

Podle šéfa senátního zahraničního výboru Pavla Fischera bychom se měli chovat jako suverénní země.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Neúspěšný prezidentský kandidát Pavel Fischer vystoupil 22. února 2018 na tiskové konferenci k svému dalšímu působení v politickém životě a jeho kandidatuře do Senátu.

„Suverénní země se pozná podle toho, že se občas rozhodne použít také nástroje, které bývají v dané oblasti, například diplomacie, zvykem,“ uvedl v narážce na možné vypovězení některých ruských diplomatů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám