Hlavní obsah

Peskov se našel. Prolomil mlčení, aby Západ obvinil z „absolutní lži“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov v pátek odmítl tvrzení Západu, že má ve zničení Prigožinova letadla prsty Kreml. Ve svém vůbec prvním veřejném prohlášení za tři týdny takové nařčení označil za „absolutní lež“. Smrt šéfa wagnerovců potvrdit odmítl.

Foto: ČTK

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Úsudky, že byl Jevgenij Prigožin zabit na základě rozkazů Kremlu, jsou absolutní lži,“ prohlásil Peskov podle agentury Reuters.

Definitivní potvrzení smrti šéfa žoldnéřské skupiny bude možné až poté, co budou k dispozici výsledky nařízených testů, uvedl dále mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten už ovšem Prigožinovu smrt ve čtvrtek sám nepřímo potvrdil, když kondoloval rodinám obětí středečního zřícení Prigožinova letadla a o zakladateli wagnerovců mluvil v minulém čase.

Pokud se potvrdí, že je Prigožin skutečně mrtev, není podle Peskova jasné, zda Putin dorazí na jeho pohřeb. Omezuje ho prý náročný program.

Byl to talentovaný muž. Putin kondoluje Prigožinově rodině

Evropa

Peskov veřejně promluvil poprvé po třech týdnech. Na veřejnosti se neobjevil od nepříjemnosti s rozhovorem pro americký deník The New York Times. List citoval jeho výrok o neregulérnosti ruských voleb, který Peskov označil za překroucení, načež se odmlčel.

Peskov už nebyl tři týdny vidět. Zmizel poté, co si pustil pusu na špacír

Evropa

Podezřelá nehoda

Prigožinovo letadlo mělo ve středu namířeno z Moskvy do Petrohradu, z dosud nevyjasněných důvodů se ale zřítilo kolem 18:40 místního času (17:40 SELČ) poblíž vesnice Kuženkino ve Tverské oblasti.

Podle serveru FlightRadar24, který monitoruje polohy letadel a detaily letů, letadlo krátce před pádem náhle ztratilo během půl minuty výšku 2,4 kilometru. Poté ji na pár sekund dokázalo udržet a následně opět začalo padat.

Příčina pádu není jasná. Část trosek letadla byla nalezena dva kilometry od místa, kde se stroj zřítil. Ačkoliv dosud zveřejněné okolnosti pádu letadla nasvědčují, že nejde o leteckou nehodu bez cizího zavinění, ruský Vyšetřovací výbor (pravomocemi zhruba odpovídající americké FBI) oznámil, že zatím nejsou žádné důvody si myslet, že by mohlo jít o teroristický čin, napsal Kommersant.

Na ruských sítích se šíří zvěsti, že byl Prigožin po pádu letounu spatřen v Mali

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám