Hlavní obsah

Pellegriniho a Fica sblížila petice

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Když se loni rozcházeli, nemohli si přijít na jméno. Peter Pellegrini a Robert Fico však nyní našli společnou řeč a podporují petiční akci na vypsání referenda o předčasných volbách. Když Pellegrini odcházel ze strany Směr-sociální demokracie, Fico ho označil za zrádce.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Robert Fico (zprava) a Peter Pellegrini v březnu 2020, kdy ještě oba zastupovali jednu stranu

Článek

„Moje vztahy s Ficem jsou na bodě mrazu. Nedovedu si představit svou budoucnost v politickém tandemu s Robertem Ficem. Jsou to dva světy, které spolu nemohou fungovat,“ uvedl Pellegrini při odchodu ze Směru.

Je to jasná politická akce nového a starého Směru
Michal Šipoš, šéf poslaneckého klubu OLaNO

Pellegrini založil stranu Hlas-sociální demokracie, která suverénně vévodí všem průzkumům veřejného mínění. Fico a jeho strana naopak zaznamenali pokles preferencí pod deset procent.

Necelý rok po parlamentních volbách chtějí oba společně vyvolat předčasné volby. Vládnutí koalice kolem Igora Matoviče označují za „rozklad státu na všech úrovních“ a členy současného kabinetu obviňují z nepřipravenosti na vládnutí, nevzdělanosti a neschopnosti.

Opozice cítí šanci

Uspěje-li podpisová akce, občané mají v referendu zodpovědět otázku: „Souhlasíte, aby se zkrátilo VIII. volební období Národní rady Slovenské republiky tak, aby se volby do Národní rady Slovenské republiky vykonaly do 180 dnů ode dne vyhlášení výsledků referenda?“

Fico i Pellegrini tlumí nevraživost

Evropa

Hlas i Směr unisono tvrdí, že se jedná o občanskou iniciativu, o apolitické referendum, které neorganizuje žádná politická strana, a oni pouze pomáhají petičnímu výboru.

Fico přitom řekl, že petiční archy budou obyvatelům rozeslány poštou a že poštovné spojené se zpětným zasláním podepsané petice uhradí jeho strana. To je podle Fica cesta, jak pořádat petici za nouzového stavu, kdy není možné jako obvykle sbírat podpisy v ulicích měst a obcí.

Nejsilnější vládní strana Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) označila referendum za pokus opozice vrátit se takto zpět k moci. „Je to jasná politická akce nového a starého Směru. Snaží se zneužít pandemickou situaci a přísná opatření, častokrát nepříjemná pro obyvatele,“ upozornil Michal Šipoš, šéf poslaneckého klubu OLaNO.

Matovičovu stranu potápí packalství

Evropa

Podle Šipoše platí jednoduchá rovnice: předčasné volby znamenají propuštění lidí, kteří dlouhodobě okrádali Slovensko, třeba tunelovali zdravotnictví, a kteří skončili ve vazbě.

„Fico tvrdí, že je to občanské referendum, ale vše platí a organizuje Směr,“ upozornil Juraj Šeliga, místopředseda slovenského parlamentu za vládní stranu Za lidi.

Na Slovensku je k vypsání plebiscitu potřebné získat podpisy minimálně 350 tisíc lidí. To by za současné situace neměl být problém. Slováky téměř roční pandemie vysiluje a vládní omezení jim vadí stále víc.

Polovina Slováků nechce Matoviče

Evropa

„Referendum podpořím, protože je nejvyšší čas, aby Matovič skončil. Vede Slovensko do chaosu,“ napsal Branislav na sociální síti. „V žádném případě si nepřeji návrat Pellegriniho a Fica k moci. Petici nepodpořím a referenda se nezúčastním,“ dodává Monika.

Některá referenda na Slovensku
Rok 1994, o prokazování finančních prostředků použitých v dražbách a v privatizaci, účast: necelých 20 procent.
Rok 1998, o zákazu privatizace strategických podniků, účast: 44 procent.
Rok 2003, o vstupu do Evropské unie, účast: 52 procent (dosud jediné úspěšné referendum).

Reklama

Výběr článků

Načítám