Hlavní obsah

Peklo na levém břehu Dněpru. Krvavou řež u Krynky popisují ukrajinští i ruští vojáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krveprolití s velkými ztrátami na obou stranách při bojích o vesnici, jejíž strategický význam nevidí Ukrajinci ani Rusové, kteří tu po sobě vzájemně pálí. Takový obrázek postupně vyvstává z anonymních výpovědí vojáků obou armád, které se v poslední době objevily nejen na britské stanici BBC. Na ojedinělé ukrajinské předmostí u obce Krynky na okupovaném levém břehu Dněpru upozorňoval Kyjev jako na příklad aktuálního vojenského úspěchu, zatímco ruská média mluvila naopak o převaze Moskvy.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští mariňáci na řece Dněpr na archivním snímku. Ilustrační foto

Článek

Příslušníci ukrajinské námořní pěchoty se u kdysi tísícové, nyní již zcela zničené obce Krynky drží už od 19. října, kdy se tu probojovali na levý břeh Dněpru.

„Celý přechod řeky je pod neustálou palbou. Viděl jsem lodě s mými druhy na palubě, jak po zásahu navždy zmizely v Dněpru. Museli jsme s sebou nést všechno - generátory, palivo a jídlo. Když stavíte předmostí, potřebujete hodně všeho, ale zásoby pro tuto oblast nebyly plánovány,“ popsal vylodění BBC pod podmínkou anonymity ukrajinský voják, který u Krynky bojoval několik týdnů.

Ruské potíže na levém břehu Dněpru rostou

Evropa

„Mysleli jsme si, že až se tam dostaneme, nepřítel uteče a my pak budeme moci v klidu dopravit vše, co potřebujeme, ale nedopadlo to tak. Když jsme dorazili na břeh, nepřátelé čekali. Rusové, které se nám podařilo zajmout, řekli, že jejich síly byly informovány o našem vylodění. Když jsme se tam dostali, věděli přesně, kde nás najdou. Použili na nás všechno - dělostřelectvo, minomety a plamenometné systémy. Myslel jsem, že se nikdy nedostanu ven,“ vylíčil ukrajinský voják.

Ukrajinci ale předmostí udrželi a nyní se jich tam podle ruských zdrojů nacházejí stovky. Ruský vojenský bloger Dva majora počet ukrajinských vojáků koncem listopadu odhadl na 300 až 400, ruský voják vyzpovídaný stanicí BBC o něco dříve mluvil dokonce o zhruba pěti stovkách ukrajinských vojáků. Cena za udržení na levém břehu je ale podle všeho vysoká.

„Každý den jsme seděli v lese a čelili palbě. Byli jsme v pasti - všechny silnice a cesty jsou poseté minami. Rusové nemohou kontrolovat všechno a toho využíváme. Jejich drony ale neustále bzučí ve vzduchu, připraveny zasáhnout, jakmile zahlédnou pohyb,“ popsal BBC ukrajinský voják své zážitky z bojů u Krynky. „I naše drony a střely působí nepříteli těžké ztráty. Brali jsme i zajatce, ale kam s nimi, když se přes řeku nemůžete dostat ani se svými raněnými druhy?“ dodal.

„Zásobování bylo tím nejslabším článkem. Rusové monitorovali naše zásobovací trasy, takže to bylo složitější - byl opravdový nedostatek pitné vody, navzdory dodávkám prostřednictvím lodí a dronů,“ dodal.

„Často jsme platili za své vlastní vybavení - sami jsme si kupovali generátory, powerbanky a teplé oblečení. Teď přicházejí mrazy, věci se budou jen zhoršovat - skutečnost se tutlá, takže nikdo nic nezmění,“ popsal dál ukrajinský voják své zklamání.

„Nikdo nezná cíle. Mnozí se domnívají, že nás velení prostě opustilo. Kluci věří, že naše přítomnost měla spíš politický než vojenský význam. Ale my jsme jen udělali svou práci a do strategie jsme se nepouštěli,“ dodal ukrajinský voják.

„Strategicky není v Krynky nic důležitého. Potřebují ale předmostí, vzali ho, rozšiřují ho a nehodlají se ho vzdát,“ řekl pak BBC v jinak vzácné shodě ruský voják, který v místě bojuje na druhé straně.

I v řadách okupantů je přitom situace u Krynky mimořádně obtížná - alespoň pokud lze soudit z anonymních svědectví vojáků, která se objevují v médiích či na účtech ruských „milblogerů“.

„Přijde mi, že je to sebevražda se tam přesouvat. Všichni tu pijí na kuráž,“ vylíčil například BBC ruský voják britské stanici v listopadu poté, co jeho jednotka u Krynky utrpěla těžké ztráty. „Z naší skupiny zbylo 26 lidí, z první skupiny 24, z druhé 27, něco přes dvacet z té třetí. V každé skupině byla zhruba stovka lidí,“ dodal jeden ruských dělostřelců.

Svědectví o chaosu v řadách okupantů přinesli i ruští vojenští blogeři. „Alkoholové šílenství se periodicky opakuje. Někdy z minometu vypálí desítku min v naději, že trefí Ukrajince a pak slyší ve vysílačce: ,Co to děláte, kre*éni?‘ ,Je*eme to do Ukrajinců.‘ ,Pálíte do nás, s*áči!‘,“ popsal například v listopadu ruský bloger Bojevoj rezerv, který si stěžoval na lajdáctví a alkoholismus ruských vojáků, nekompetentnost důstojníků i na nedostatek bezpilotníků.

Magazín Forbes nedávno popsal, že právě rychlé drony tvoří jednu z nejsilnějších zbraní Ukrajinců u Krynky, když kamikaze bezpilotník dokáže zničit cíl do 80 vteřin poté, co jej zahlédne jiný dron. To ale k vyřešení všech potíží nestačí.

Obě strany mají nyní problémy s doplňováním stavů. Ale zatímco Rusové doplňují prořídlé jednotky čerstvými branci, zbytky jiných jednotek i omilostněnými trestanci, což se projevuje problémy s koordinací jednotek, Ukrajinci mají v tuto chvíli problém další vojáky vůbec sehnat, popsala BBC.

Co se děje u Dněpru? Rusové nejdřív hlásili přeskupení sil, pak zprávu popřeli

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám