Hlavní obsah

Co se děje u Dněpru? Rusové nejdřív hlásili přeskupení sil, pak zprávu popřeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinským jednotkám se v neděli podařilo postoupit na levém břehu Dněpru, oznámili na základě satelitních snímků analytici Institutu pro studium války (ISW). Pohyb u Dněpru hlásily s odvoláním na ruské ministerstvo obrany také ruské státní agentury: velení ruské skupiny vojsk „Dněpr“ se podle nich rozhodlo přemístit vojska „na výhodnější pozice“ východně od vodního toku, aby si uvolnilo část sil pro útok jinde na frontě.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská fronta, listopad 2023.

Článek

Později ruské agentury zprávu smazaly a označily ji za „chybnou“. Ruské ministerstvo obrany to označilo za provokaci, napsala RBK.

Podle ISW odvolávajícího se na geolokační záběry mělo dojít k posunu ve vesnici Krynky asi 30 kilometrů na severovýchod od Chersonu a dva kilometry od řeky Dněpr, odkud se podle dřívějších zpráv ruských vojenských blogerů ruské síly pokoušely Ukrajince vytlačit.

Ukrajinské síly tam podle ruských vojenských blogerů dříve početně posílily s cílem odříznout ruské logistické trasy a zaútočit na infrastrukturu spojující ruskou linii fronty s týlovými jednotkami na Krymu, v Chersonské a Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny.

Podle stejného zdroje ukrajinské síly tlačily na ruské okupační jednotky u Pojmy asi 10 kilometrů jihovýchodně od Chersonu a 3 kilometry od Dněpru a v Pidstepne, což je 17 kilometrů východně od Chersonu a čtyři kilometry od vodního toku.

Ruské síly ve stejné době útočily ze vzduchu na pravý břeh Chersonské oblasti, napsal ISW. Aktuální mapu odrážející situaci na frontě si lze prohlédnout zde.

Rusko bude mít problémy s přesouváním schopných záloh k Dněpru

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám