Hlavní obsah

Pavel na Slovensku: S Čaputovou zvažujeme společné zahraniční cesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel v pondělí v rámci své první zahraniční cesty zamířil na Slovensko, kde se setkal se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Oba politici se dohodli na možnosti společných zahraničních cest. Jednou z nich by mohla být návštěva Ukrajiny.

Živě: TK prezidentů Zuzany Čaputové a Petra Pavla v BratislavěVideo: ČTK

 
Článek

Čaputová s Pavlem hovořila o spolupráci i o společných výzvách v oblasti energetiky, bezpečnosti, ekologie či zahraniční politiky. Zmínila v této souvislosti také možnost společných zahraničních cest.

Pavel využil možnost pozdravit slovenské občany a ocenil, že na řadu problémů má stejný pohled jako Čaputová. „Čelíme i stejným problémům,“ připomněl český prezident s poukázáním na útok Ruska na Ukrajinu, která potřebuje podporu.

V souvislosti se společnými zahraničními cestami zmínil Pavel plánovanou cestu na Ukrajinu, o níž se zmínil už dříve. „Velmi ráda se na takovou cestu vydám,“ uvedla Čaputová.

Slováci by opět volili Čaputovou

Evropa

Pavel byl dotázán na budoucnost skupiny V4, která je podle něj nyní především „konzultačním fórem“. Poznamenal, že vidí prostor pro bližší spolupráci s pobaltskými zeměmi.

Čaputová věří, že obě země budou podobné hodnoty a prozápadní orientaci zastávat i po podzimních volbách. „Chci věřit, že se demokratické spektrum zmobilizuje,“ uvedla.

„Máme před sebou ještě půl roku,“ doplnil Pavel, podle něhož je třeba připomínat, že nepřítel není doma, ale je jím stávající ruský režim.

Slavnostní přivítání

Součástí uvítacího ceremoniálu, během něhož zazněly česká i slovenská státní hymna, bylo rovněž přivítání chlebem a solí. Politici také zhlédli přehlídku čestné stráže.

Pavel návštěvou Slovenska dodržel tradici odkazující na společnou minulost obou zemí. S Čaputovou společně uctí i památku zakladatelů Československa - Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika – na bratislavském nábřeží Dunaje.

„Je mi ctí a potěšením přijet na první zahraniční cestu právě na Slovensko,“ napsal Pavel do knihy hostů v bratislavském Prezidentském paláci.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zápis prezidenta Petra Pavla v knize hostů.

Čaputová v souvislosti s návštěvou na sociální síti napsala, že je ráda, že v duchu nejlepších tradic mezi Českou republikou a Slovenskem směřovala Pavlova první zahraniční cesta do Bratislavy.

„Vítejte na Slovensku, pane prezidente. Když jsem přišla blahopřát ke zvolení Petra Pavla do Prahy, lidé začali spontánně zpívat slovenskou hymnu. Byl to nezapomenutelný moment, který zdůraznil, jako blízké a speciální jsou vztahy mezi našimi zeměmi,“ konstatovala Čaputová.

Pavla na návštěvě doprovází manželka Eva, po boku Čaputové byl při slavnostním přivítání její partner Juraj Rizman.

Juraj Rizman

Partner slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Je bývalým občanským aktivistou v oblasti ochrany lidských práv a životního prostředí. V létech 2008 až 2013 byl ředitelem Greenpeace na Slovensku. Na začátku funkčního období prezidentky Čaputové působil jako její poradce, ale když oficiálně oznámili své partnerství z prezidentské kanceláře odešel. Čaputová je rozvedená, má dvě dcery. Rizman je rovněž rozvedený, má syna.

Slovenská prezidentka Pavla v Praze navštívila již v lednu bezprostředně po druhém kole prezidentských voleb a ve volebním štábu mu pogratulovala k vítězství.

Vedle Čaputové čeká Pavla odpoledne ještě jednání s premiérem Eduardem Hegerem a v úterý s předsedou sněmovny Borisem Kollárem.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Petr Pavel se v prezidentském paláci v Bratislavě setkal se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou

Foto: Václav Šálek, ČTK

Petr Pavel zahájil dvoudenní návštěvu Slovenska. Na snímku uvítací ceremonie v Bratislavě

Za Pavlem nečekaně dorazila Čaputová

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám