Hlavní obsah

Okno příležitosti se Ukrajině do konce roku uzavře, řekl na summitu NATO Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius

Ukrajinský postup na bojišti na východě země bude do konce tohoto roku pravděpodobně rozhodující pro základ možných budoucích mírových vyjednávání s Ruskem. Na veřejném fóru v rámci summitu Severoatlantické aliance v litevském Vilniusu to prohlásil prezident Petr Pavel. Prohlásil také, že válka dnes není o nic lehčí, než byla na začátku, a že je v našem vlastním zájmu Ukrajinu nadále podporovat a nenechat Rusko, aby zvítězilo.

Petr Pavel na summitu NATOVideo: Novinky

 
Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

„Nyní vidíme, že Ukrajina postupně získává zpět nové pozice a stále ohledává slabiny ruské obrany. Také ještě nenasadila hlavní síly připravené na protiofenzivu, takže během léta budeme svědky dalšího postupu,“ míní Pavel.

„Zároveň ale musíme realisticky říct, že okno příležitosti se do konce tohoto roku víceméně uzavře. Nejen proto, že nastane zima, ale také kvůli nadcházejícím volbám na Ukrajině, v Rusku i Spojených státech,“ pokračoval český prezident.

Čehokoliv bude dosaženo do konce tohoto roku, bude zřejmě základní čárou pro vyjednávání
Petr Pavel

„Také budeme svědky dalšího ochabování vůle dodávat Ukrajině masivně další zbraně,“ dodal Pavel, ačkoliv zdůraznil, že podpora mezi spojenci dosud setrvale roste.

Situace na frontě se podle Pavla až donedávna několik měsíců vyvíjela tak, že dospěla v poziční válčení. „Rusko během něj získalo dostatek času na přípravu obranných pozic na stovkách kilometrů fronty,“ poznamenal.

Připomněl také třípásmovou obranu s minovými poli, kterou byli Rusové schopni vybudovat, i jejich vzdušnou převahou a nedostatek munice a prostředků na překonání min u ukrajinských vojáků.

„Příprava na efektivní obranu a její úspěšné vedení je vždy trochu snazší než vést úspěšné útočné operace,“ podotkl prezident. Podtrhl ale také, že Ukrajinci jsou k boji motivovanější než Rusové a mají lepší, moderní zbrojní vybavení - ačkoliv až příliš mnoha typů.

Summit NATO vyjasní budoucí pozici Kyjeva

Evropa

„Všechny tyto podmínky zřejmě povedou k závěru, že čehokoliv bude dosaženo do konce tohoto roku, bude základní čárou pro vyjednávání,“ shrnul Pavel.

Pavel na veřejném fóru v rámci summitu Severoatlantické aliance v litevském Vilniusu také zdůraznil, že Ukrajinu musíme stále podporovat.

„Chtěl bych ale říct, že válka dnes není o nic lepší, než byla na začátku. Stále je třeba pomáhat lidem, kteří to potřebují. Pomáhat zemi, která je předmětem agrese,“ řekl Pavel, podle kterého je v našem vlastním zájmu nadále podporovat Ukrajinu a nenechat Rusko v tomto konfliktu zvítězit.

Ukrajině přeje návrat celého území

Prezident zdůraznil, že by Ukrajině přál to nejlepší řešení. „To znamená plné navrácení okupovaných území až před rok 2014. Skutečnost bude ale zřejmě jiná,“ prohlásil Pavel a odkázal se na výroky ukrajinského protějšku Volodymyra Zelenského.

Ten naznačil, že Kyjev bude schopen dosáhnout kontroly svého území k hranici Krymu. „Což by vytvořilo podmínky pro možná jednání,“ řekl český prezident.

Nevyloučil, že by to teoreticky mohlo nastat už letos. „Uvidíme ale, jaká bude realita,“ konstatoval. Současně rozhodně podpořil snahu stíhat pachatele ruských válečných zločinů.

Dále se vyjádřil i k nedávném rozmístění ruských jaderných zbraní v Bělorusku a k opakovaným ruským hrozbám použití nukleárních zbraní. Podle Pavla není nutné, aby aliance reagovala recipročně stejným způsobem.

„Veškeré naše úsilí vkládáme do odstrašení. Myslím si, že NATO disponuje podstatnými jadernými kapacitami k odstrašení. Není tudíž nutné rozmístit je blíže k východní hranici. To by situaci jen eskalovalo,“ uzavřel Pavel.

Hned po veřejném vystoupení se Pavel přesunul k jednání se skupinou amerických senátorů. Podle mluvčí Markéty Řehákové se mimo jiné zajímali o konkrétní formy podpory Ukrajině od České republiky.

Chceme Ukrajinu v NATO co nejdříve, ale obavy Německa chápeme, přiznal polský prezident

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám