Hlavní obsah

Pavel bude příští rok mezi nejvlivnějšími 28 osobnostmi Evropy podle webu Politico

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český prezident Petr Pavel se dostal na seznam 28 nejvlivnějších osobností, které budou podle bruselského webu Politico spoluurčovat charakter Evropy v roce 2024.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Petr Pavel na Národní třídě

Článek

Redakce serveru jej dnes označila za výrazného „jestřába“ ve vztahu k Rusku a Číně, který jednoznačně podporuje Ukrajinu a volá po rozšíření NATO.

Kromě Pavla jsou na seznamu například francouzský prezident Emmanuel Macron, ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj nebo maďarský premiér Viktor Orbán.

Žebříček ještě není kompletní, seznam 28 osobností je rozdělen do tří kategorií po devíti plus jedno místo je vymezeno pro nevlivnější osobnost.

Vlivné osobnosti rozděluje Politico na doers (ty, kteří aktivním chováním ovlivňují politiku), disrupters (ty, kteří ji narušují) a dreamers (ty, kteří přinášejí do Evropy ideje). Právě mezi snílky (dreamers) se umístil prezident Pavel kvůli svým jasným postojům vůči Rusku a Číně.

Prezident Pavel: Rusko je nejvýznamnější hrozbou pro evropskou bezpečnost

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám