Hlavní obsah

Rusové postupují u Avdijivky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Avdijivka

Ruským jednotkám se podařilo proniknout do průmyslové zóny v Avdijivce, ležící naproti Doněcku. Jejich operace tam potvrdily geolokované záběry ruských obrněných jednotek, jak v neděli útočí na pozice ukrajinských obránců na severu průmyslové zóny, uvedl Institut pro studium války (ISW).

Foto: Rfe/rl/Serhij Nuzhnenko, Reuters

Ukrajinský voják projíždí kolem hořícího auta, které zasáhl sebevražedný dron

Článek

Postup dokumentovaly záběry zveřejněné telegramovým kanálem Borise Rožina Colonelcassad. Ruští vojenští bloggeři, jako třeba kanál Rybar na Telegramu, tvrdí, že ruské jednotky drží od neděle už celou průmyslovou zónu poté, co ovládli železniční stanici Jasynuvata-2, ale pro to zatím nejsou důkazy, uvedl ISW.

Obsazení průmyslové zóny by umožnilo Rusům další postup, protože zóna je na malém kopci, z něhož lze ostřelovat město. Pro postup by však museli Rusové zřejmě přisunout další posily.

Ruské jednotky podle ISW v neděli nepatrně postoupily i sedm kilometrů severozápadně od Avdijivky u Krasnohorivky.

Rusko dál útočí na Avdijivku, ale marně

Válka na Ukrajině

Ruští vojenští korespondenti také uváděli, že se Rusům podařilo získat pozice u železniční tratě vedoucí do koksovny, jeden z významných ruských vojenských bloggerů WarGonzo však napsal, že tam Ukrajinci odrazili všechny útoky a Rusové nepostoupili ani u nedalekého Stěpove.

Ukrajinský generální štáb ve svodce z pondělního rána uvedl, že ukrajinští vojáci za uplynulý den odrazili u Avdijivky tři desítky nepřátelských útoků. Pokusili se i o protiútoky, ale nepostoupili.

Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu dodala, že ukrajinští blogeři během uplynulého dne potvrdili zprávy ruské strany, že ruské jednotky mírně postoupily na jihovýchodním okraji Avdijivky od dobytého nádraží Jasynuvata-2 k chatové osadě a k vlastnímu městu.

Avdijivka, která leží jen asi dvě desítky kilometrů od centra okupovaného Doněcka, je jedním z hlavních bojišť na východní části ukrajinské fronty. Rusové útočí také u Marjinky, ale bez postupu. Pokračují také v útocích na Kupjansk a od Svatove a Kreminny.

Ohrožené zásobovací linie u Chersonu

Méně se Rusům daří v Chersonské oblasti na východním břehu dolního toku Dněpru. Vojáci si tam stěžují, že jejich zásobovací cesty jsou zranitelné. „Hlavním problémem je ohrožení přífrontové logistiky a útoky z nízké výšky,“ uvedl ruský kanál Živov Z.

Silnice E58 podle něj leží příliš blízko břehů řeky, často jen pět až osm kilometrů od břehu. Takže ji může ostřelovat i ukrajinské dělostřelectvo.

„Absence průzkumu z dronů zpomaluje jakýkoli náš pohyb a ohrožuje životy našich kluků, pořád čekáte přepadení, protože ukrajinské diverzně-rozvědné skupiny chodí všude,“ uvedl zdroj další ruského kanálu Dva majora.

Ukrajincům se daří na východním břehu Dněpru držet vesnici Krynky a podnikat z ní výpady.

Rusové si stěžují i na nedostatečnou palebnou podporu: „Ona je, ale končí po pár výstřelech, protože začne protibateriová palba,“ uvedl ruský kanál.

Ukrajinci hlásí největší postup za několik měsíců. Vytlačují Rusy z levého břehu Dněpru

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám