Hlavní obsah

Prezident Pavel dorazil na Ukrajinu, navštívil Buču

Kyjev/Ukrajina
Aktualizováno

Prezident Petr Pavel v pátek ráno přicestoval do Kyjeva. Právě v den, kdy se nad městem rozezněl poplach a létaly nad ním ruské střely. Ukrajinci je podle úřadů všech 11 sestřelili. Čas, který na Ukrajině Pavel stráví, chce rozložit mezi návštěvy některých válkou poničených míst či různá politická jednání. Setkat by se mohl i s ukrajinskou hlavou státu Volodymyrem Zelenským.

Prezident Pavel přijel na UkrajinuVideo: Novinky

 
Článek

(Od našeho zpravodaje z Ukrajiny)

Spolu s Pavlem přicestovala na Ukrajinu i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Prvním bodem programu byla návštěva v začátcích války Rusy rozbombardované Borodjanky na předměstí Kyjeva. Zde si Pavel prohlédl graffiti od britského streetartového umělce Banksyho, na němž malý judista poráží dospělého muže, a ruiny vybombardovaných obytných budov.

Foto: Fongus KPR/Tomáš, ČTK

Petr Pavel a Zuzana Čaputová ve zničené Borodjance

Následně Pavel přejel do dalšího města na předměstí Kyjeva, a to Buči, která se stala jedním z největších symbolů zvěrstev, jichž se Rusové během více než rok trvající války na Ukrajině dopustili. Rusové se v prvních dnech války při snaze obsadit Kyjev města zmocnili a drželi jej zhruba měsíc. Poté, co Ukrajinci město dobyli zpět, vyšlo najevo, že tam Rusové vraždili a mučili civilisty včetně dětí. V hromadných hrobech a mučírnách bylo nalezeno přes 175 lidí.

Pavel v Buči položil květiny na místě nalezeného masového hrobu. Následně si prohlédl v přilehlém pravoslavném kostele vystavené fotografie z nálezů po osvobození města a exhumace těl z hrobu.

Foto: Jan Menšík

Banksyho graffiti v Borodjance. Motiv judistů odkazuje na sport, v němž vyniká ruský prezident Vladimir Putin. Na kresbě ho poráží malý chlapec.

Český prezident přicestoval do Kyjeva přes noc vlakem. Ve městě ho přivítal český velvyslanec Radek Matula i bývalý velvyslanec Ukrajiny v Česku Jevhen Perebyjnis.

Během noci Rusové opět vyslali na řadu ukrajinských měst rakety. V Kyjevě se rozezněl poplach krátce po 4. hodině ráno, protivzdušná obrana v hlavním městě se se střelami vypořádala. Oběti si však ostřelování vyžádalo ve zhruba 200 kilometrů jižně od Kyjeva vzdálené Umani, kde Rusové trefili obytnou budovu, tři lidé zemřeli. V Dnipru zase při útoku zemřela mladá žena a tříleté dítě.

Foto: Karel Čapek, ČTK

Prezident Pavel se slovenskou prezidentkou Čaputovou ve vlaku na cestě do Kyjeva

Počet obětí pátečních náletů na Ukrajině se blíží dvaceti. Ruské rakety mířily i na Kyjev

Válka na Ukrajině

Pavel o tom, že by chtěl jet na Ukrajinu, mluvil už během prezidentské kampaně, po zvolení uvedl, že to bude jedna z jeho prvních cest. Na tom, že do napadené země pojede v dubnu, se prezident domluvil se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským jen pár dní po své březnové inauguraci. Lze tak předpokládat, že by se oba státníci mohli setkat.

Foto: Jan Menšík

Petr Pavel po příjezdu na Ukrajinu

Pavlovu cestu, stejně tak jako všech ostatních politiků, kteří od začátku války loni v únoru jezdí na Ukrajinu, provází striktní bezpečnostní opatření a program jeho návštěvy je úzkostně střežen.

Novinky prezidenta v Kyjevě doprovázejí a budou během dne o dění postupně informovat.

Za dobu válečného konfliktu je to již několikátá návštěva českých vrcholných politiků či ústavních činitelů. Například krátce po začátku konfliktu, který vypukl loni 24. února, zemi navštívil jakožto gesto podpory premiér Petr Fiala, později tak učinili také třeba předseda Senátu Miloš Vystrčil (oba ODS) či ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Loni na konci října pak v Kyjevě jednali společně zástupci české a ukrajinské vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám