Hlavní obsah

Pařížský soud považuje nárok Diag Human za platný, oznámil Kalvoda

Právo, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pařížský soud stejně jako dříve vídeňský uznal nárok společnosti Diag Human na odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou ze strany České republiky, které mu před téměř třemi lety přiznal rozhodčí soud. Oznámil to v pondělí právní zástupce firmy Jan Kalvoda, podle něhož nyní nárokovaná částka činí více než deset miliard korun. Podle serveru Ekonom.cz Diag Human zažádal ve Francii o exekuci dalšího českého majetku.

Foto: Profimedia.cz

Konzervy s krví a krevní plazmou. Ilustrační foto

Článek

ČR nepovažuje arbitráž mezi společností a státem za pravomocně ukončenou. Proti rozhodčímu nálezu ze srpna 2008 se odvolala a začalo přezkumné řízení. Podle dřívějšího vyjádření Kalvody se však za stát odvolali lidé, kteří k tomu neměli ze zákona oprávnění. Spor proto prý skončil.

"Společnost Diag Human oznamuje, že pařížský vyšší soud v minulých dnech rozhodl o právní moci a vykonatelnosti konečného rozhodčího nálezu v jejím sporu s Českou republikou," uvedl právní zástupce firmy. Upozornil podle něj veškeré relevantní francouzské instituce, že musí toto rozhodnutí respektovat.

Schwarzenberg pařížský soud respektuje

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) v pondělí v americkém Houstonu k rozhodnutí francouzského soudu řekl: „Budeme si muset zvykat na to, že soudy v Evropě nerozhodují podle názoru našich ministrů. Když něco šlohneme, musíme to také zaplatit. Po 21 letech si na to budeme muset zvyknout.“

Ministr v současnosti pobývá na týdenní pracovní cestě v USA, kterou zahájil v sobotu.

ČR se proti vídeňskému rozhodnutí zřejmě odvolá

Na základě podobného rozsudku zabavil před několika dny rakouský soud tři umělecká díla zapůjčená Českou republikou na výstavu do Vídně. Obrazy Emila Filly a Vincence Beneše a plastika Otto Gutfreunda skončila v pondělí v depozitním skladu soudu, kde zůstanou, než soudce rozhodne o výsledku sporu. ČR se totiž proti rozhodnutí může odvolat a s největší pravděpodobností to udělá. Ministerstvo zdravotnictví je podle svého nedávného prohlášení přesvědčeno, že stát nakonec spor vyhraje. V takovém případě prý bude požadovat náhradu exekucí způsobené škody.

Kalvoda již dříve avizoval, že bude Diag Human nárokovat majetek i v dalších zemích vázaných newyorskou úmluvou o vzájemné vykonatelnosti rozhodčích nálezů. Po rozhodnutí pařížského soudu se prý dá v nejbližších dnech očekávat exekuce českého majetku ve Francii, řekl právník serveru. Podle Ekonomu.cz. mohou soudy zabavit například české pohledávky, peníze na účtech, dluhopisy, umělecká díla či budovy v majetku ČR. Asi nejzajímavějším objektem, kterého se může exekuce týkat, je zřejmě České kulturní centrum v Paříži, napsal server.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám