Hlavní obsah

Soud zastavil stíhání Součkové v kauze Diag Human, případ je promlčen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 2 ve středu rozhodl o zastavení stíhání bývalé ministryně zdravotnictví Marie Součkové. Čelí obžalobě z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele v kauze Diag Human.

Článek

Součková údajně uzavřela nevýhodné smlouvy o právní pomoci mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem ve sporu s firmou Diag Human a údajně státu způsobila téměř desetimiliónovou škodu.

Podle rozhodnutí soudu se sice dopustila jednání popsaného v obžalobě, nechtěla ovšem zvýhodnit Nováčka, ale uspět v kauze Diag Human.

Podle obvodního soudu se dopustila porušení povinnosti při správě cizího majetku, tento čin již byl ale promlčen.

Rozhodnutí o zastavení stíhání je nepravomocné, státní zástupce si ponechal lhůtu na případné podání stížnosti. Obvodní soud v minulosti Součkovou čtyřikrát obžaloby zprostil, všechny osvobozující verdikty zrušil pražský městský soud.

Stát neměl zastupovat advokát Nováček

Někdejší ministryně podle spisu najala Nováčka, ačkoli věděla, že měla kauzu Diag Human předat k červenci 2003 Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Smlouva byla podle spisu nevýhodná - právník dostal za zastupování ve sporu s Diag Human zhruba deset miliónů korun. Dalších deset miliónů korun měl advokát získat při vypovězení smlouvy. Kdyby spor vyhrál, obdržel by 170 miliónů korun.

Součková byla obviněna v lednu 2005, první hlavní líčení v její kauze začalo v dubnu 2006. Exministryně odmítla obvinění s tím, že případ má politický podtext.

Firma Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 miliónů korun. Diag Human se s Českem dále soudí o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.

Reklama

Související články

Kauza exministryně Součkové opět u soudu

Už potřetí začal v úterý Obvodní soud pro Prahu 2 projednávat případ exministryně zdravotnictví Marie Součkové, která je obviněna kvůli smlouvě mezi...

Výběr článků

Načítám