Hlavní obsah

Papež v požehnání vyzval k překonání egoismu ve vyspělém světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Papež v pátek v poledne ve Vatikánu pronesl tradiční poselství městu a světu. Vyzval k prostému a čistému životu. Na závěr požehnal věřícím v 65 jazycích. Poprvé pozdravil v kazaštině. Papež Benedikt XVI. ve svém poselství podobně jako při půlnoční mši vyzýval k obrácení se k Bohu, k odložení sobectví a k nutnosti šíření lásky. Zdůraznil, že církev v tomto duchu jedná.

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež Benedikt XVI. žehná městu a světu

Článek

"V lidské rodině, poznamenané vážnou ekonomickou, ale ještě předtím morální krizí a bolestnými ranami válek, církev podává člověku slova pastýřů,“ řekl Benedikt XVI. a dodal: "Kdekoli je nějaké 'my', které přijímá boží lásku, i v těch nejobtížnějších místech a podmínkách září boží světlo.“

Papež pak zmínil krizové oblasti, kde církev působí. "Na africkém kontinentu pozvedá hlas s prosbou ukončit utrpení v Demokratické republice Kongo. Na Madagaskaru prosí o překonání vnitřního rozdělení.“ Zmínil i Guineu a Nigérii, ale také Korejský poloostrov Filipíny a Srí Lanku. "V celé Latinské Americe je 'my' církve faktorem identity, kterou žádná ideologie nemůže nahradit. Je výzvou k respektování práv člověka, zdrojem jednoty, zvěstováním bratrství,“ řekl Svatý otec.

Papež se opět obrátil k rozvinutému světu: "V Evropě a v Americe se 'my' církve snaží překonat sobeckou a na techniku zaměřenou společnost.“ Vyzval vyspělý svět, aby přijímal uprchlíky a myslel na chudé, jak to podle něj dělá právě církev. "Církev věrná poslání svého zakladatele je solidární s těmi, kteří jsou postiženi přírodními katastrofami a chudobou a to i v blahobytných zemích,“ řekl Benedikt XVI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám