Hlavní obsah

Papeže na úvod půlnoční napadla žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán
Aktualizováno

Půlnoční mše v Římě, jejíž začátek byl kvůli vyčerpání papeže posunut na desátou večer, měla mimořádně dramatický průběh. V jejím úvodu jedna žena přeskočila bariéry oddělující Benedikta XVI. od věřících v bazilice svatého Petra a srazila ho, když kráčel k oltáři. Papež vyvázl nezraněn a podle plánu zahájil mši. V nemocnici skončil kardinál Roger Etchegaray.

Článek

Italská státní televize RAI odvysílala videonahrávku, na které zahalená žena v červeném přeskočila dřevěnou zábranu a utíkala směrem k papežovi. Na videu natočeném svědkem se pokusila Benediktovi strhnout roucho, následně ji srazila k zemi ochranka. Podle tiskové agentury AP se ze záběru zdá, že papež padá přímo na ženu.

Dvaaosmdesátiletý papež při pádu přišel o mitru, obřadní pokrývku hlavy vysokých církevních hodnostářů, a další doplňky. Na zemi ležel několik vteřin, než se za přispění pomocníků postavil opět na nohy.

"Viva il papa (Ať žije papež)!" vykřikl dav poté, co Benedikt XVI. vstal. Poté se obklopen ochrankou vydal k hlavnímu oltáři. Během následujícího kázání se o incidentu nezmínil.

V nemocnici skončil kardinál

Při incidentu však utrpěl zlomeninu stehenní kosti francouzský kardinál Roger Etchegaray. Sedmaosmdesátiletý doyen kolegia kardinálů byl přijat na římskou kliniku Gemelli, informoval vatikánský mluvčí Federico Lombardi. Příčiny kardinálova zranění nejsou příliš jasné, protože v okamžiku, kdy se na papeže žena vrhla, stál o několik metrů dále. "Možná se rychle obrátil," řekl mluvčí.

Foto: RAI, Reuters

Zraněný kardinál Roger Etchegaray

Ženu okamžitě zadržela vatikánská policie, poté byla předána do péče lékařů. Podle policistů byla zřejmě psychicky nemocná. Jedná se už o druhý podobný útok v Itálii v poslední době. Terčem prvního se stal 13. prosince premiér Silvio Berlusconi.  [celá zpráva]

K podobnému narušení bezpečnosti došlo i během loňské půlnoční mše. Na konci bohoslužby se nějaká žena pokusila přeskočit zábranu a dostat se do těsné blízkosti Benedikta XVI. Na její snahu ale rychle zareagovala ochranka, která ji srazila k zemi. I tato žena byla oblečena v červeném. Podle Benedettiniho je zatím nejasné, zda jde o tu samou osobu.

Posunutá půlnoční

Mše k sobě poutala velkou pozornost, protože její začátek byl posunut na desátou večer. Vatikán bezprecedentní krok zdůvodnil tím, že šlo o to udělat Vánoce pro papeže o něco "méně vyčerpávající vzhledem k tomu, jak náročný má program“.

Papež Benedikt XVI. vyzval při půlnoční mši věřící, aby opustili sebestředné sobectví a následovali hlas víry. Konflikty po celém světě pochází z toho, že jsme uzavřeni ve vlastním světě, řekl dvaaosmdesátiletý papež.

Reklama

Výběr článků

Načítám