Hlavní obsah

Papež na Slovensku: Epidemiologové jsou vyděšení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za necelý měsíc přistane na bratislavském letišti papež František, aby zahájil čtyřdenní cestu po Slovensku. Epidemiologové mluví v předstihu o obrovské hrozbě, když se na akcích s papežem budou shromažďovat desítky tisíc lidí.

Foto: Pool, Reuters

Papež František

Článek

Papež František přijal pozvání slovenské prezidentky Zuzany Čaputové a Slovensko se připravuje na významnou akci. Pozitivní očekávání však kalí zhoršující se epidemiologická situace v zemi. Čísla nerostou nijak prudce, avšak počet infikovaných covidem-19 se postupně zvyšuje. V zemi už převládá tzv. delta varianta.

Datoví analytici z občanského sdružení Data bez patosu upozorňují, že ve srovnání s loňskem přichází letos další vlna koronaviru dříve. „Letos může dojít ke zlomu začátkem školního roku,“ upozorňují. Delta varianta je mnohem infekčnější a prudký nárůst nemoci může nastat právě v období plánované návštěvy papeže Františka.

Morální dno, kritizují kněží podmínky Slovenska při návštěvě papeže

Koronavirus

Slovenské ministerstvo zdravotnictví a Konference biskupů Slovenska už oznámily, že akcí s papežem se mohou zúčastnit pouze lidé očkovaní oběma dávkami.

Kratinká příprava

Bezpečnostní analytik Juraj Zábojník upozorňuje, že dva měsíce je příliš krátká doba na přípravu papežské návštěvy. V roce 1995 měl Zábojník na starosti bezpečnost Jana Pavla II. a návštěvě předcházela roční příprava. „Do nejmenších podrobností jsme vyhodnocovali všechny možné aspekty a bezpečnostní rizika, která přicházela v úvahu,“ vybavuje si.

Podle Zábojníka je v současnosti příprava ještě náročnější. „Společnost je rozdělená konfrontací způsobenou pandemií a opatřeními,“ upozornil Zábojník s tím, že situace uvnitř slovenských bezpečnostních složek je napjatá.

S papežem Františkem se mohou setkat na Slovensku jen plně očkovaní

Evropa

Luník IX rychle uklízí

Papež František zamíří také na košické romské sídliště Luník IX. Tam se uklízí, částečně se vymalují zdejší objekty, upraví se zeleň a silnice. „Takovou návštěvu jsme tu ještě neměli. Vím, že papež ještě romskou komunitu na Slovensku nikdy nenavštívil. Proto je to výjimečná událost a pocta,“ říká Marcel Šaňa, starosta Luníku IX.

Tzv. romský král Róbert I. Botoš upozornil, že záběry z návštěvy papeže na sídlišti uvidí celý svět. „Věřím, že si neuděláme hanbu,“ říká.

„Je hezké, že Svatý otec navštíví chudé. Očekávám, že rozprostře nad naším sídlištěm ruce a všem nám požehná,“ těší se obyvatel sídliště Juraj.

„Je to mírumilovný člověk a přinese nám klid a lásku. Má rád lidi a nedělá mezi nimi rozdíly,“ dodala Mária.

Reklama

Výběr článků

Načítám