Hlavní obsah

Papež kněžím udělil pravomoc odpouštět potraty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán
Aktualizováno

Papež František udělil všem katolickým duchovním pravomoc poskytnout rozhřešení matkám, které šly dobrovolně na potrat. Sdělil to v dopise, jejž v pondělí rozeslal do světa.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Papež František

Článek

„Chtěl bych zopakovat tak důrazně, jak jen to je možné, že interrupce je těžký hřích, protože ukončuje nevinný život. Stejně tak je ale možné a nutné říci, že není hříchu, který Boží milost nemůže odpustit, když shledá kajícné srdce snažící se žíti v souladu s Bohem,“ napsal duchovním a věřícím František.

V další části pak papež apeloval na kněze, aby byli průvodci, oporou a útěchou pro kajícníky, kteří se snaží dosáhnout smíření s Bohem.

„Uděluji nyní všem kněžím právo rozhřešit ty, kdo se dopustili hříchu uměle vyvolaného potratu,“ oznámil František. Až dosud směli odpuštění udílet pouze biskupové.

Rok milosrdenství skončil

Katolická církev dlouhodobě odsuzuje interrupce jako morální zlo. Papež František však loni ohlásil, že budou mít kněží z celého světa v rámci roku milosrdenství možnost potraty odpouštět.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

Rok milosrdenství, což je období, kdy se hříšníkům od duchovních dostává zvláštního pochopení, začal 8. prosince 2015 a skončil v neděli. Od pondělí mají ale kněží z Františkova rozhodnutí tuto pravomoc i nadále a trvale.

Reklama

Související témata:

Související články

Vůně františka patří k vánočním svátkům

Tradice pálení vonných františků pochází z česko-německého pohraničí, a to především z Krušnohoří. Je stará tři sta let, ovšem obliba vůně kadidla sahá mnohem...

Výběr článků

Načítám