Hlavní obsah

Papež František sloužil mši pro vězně, kázal o naději

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Tisícovka vězňů a jejich blízkých shlédla v neděli ve vatikánské Bazilice svatého Petra výroční mši papeže Františka, který je vyzval k tomu, aby ani v těžké životní situaci neztráceli naději. Společnost by podle něho neměla nahlížet na vězně jako na lidi, kteří se nedokážou změnit.

Foto: Vincenzo Pinto, ČTK/AP

Papež František

Článek

"Jisté pokrytectví někdy vede lidi k tomu, že vás považují jen za hříšníky, pro něž je vězení jediným řešením," řekl podle agentury AP papež během mše, která byla součástí končícího Svatého roku milosrdenství. "Neuvažujeme o tom, že lidé mohou změnit svůj život," dodal František s tím, že vězni by měli dostat druhou šanci.

František je znám svou snahou o vstřícnost k potřebným a sociálně vyloučeným lidem. Vedle toho, že navštěvuje věznice a vyzývá k hledání alternativních trestů, pomáhá například bezdomovcům či bývalým prostitutkám.

Před papežem promluvili v ústřední vatikánské bazilice i lidé usvědčení ze zločinů či matka, jíž jeden z vězňů zavraždil syna. "Zjistila jsem, že jsme jen dvěma stranami téže mince, kterou je bolest," prohlásila podle AP žena, která se se ztrátou potomka vyrovnává tím, že dochází za vězni, včetně za vrahem svého syna.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

Ten stál v kostele vedle ní a vzpomínal na chvíli, kdy dostal šanci na den opustit vězení a jel s ní k hrobu muže, jehož život ukončil vlastní rukou. Podle Františka může chybu, za níž se ocitne ve vězení, učinit každý. Nikdo by však neměl přestat doufat v nápravu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám