Hlavní obsah

OSN nemůže ověřit okolnosti pádu ruského letounu, zaznělo na zasedání Rady bezpečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada bezpečnosti OSN v noci na pátek na žádost Moskvy na mimořádném zasedání jednala o pádu ruského vojenského letounu v Bělgorodské oblasti. Rusko viní Ukrajinu, že stroj sestřelila. Tajemnice pro politické záležitosti OSN Rosemary DiCarlová podle agentury Reuters uvedla, že organizace není v pozici, aby okolnosti pádu letadla ověřila.

Foto: Profimedia.cz

Zasedání RB OSN, archivní foto

Článek

„Je ale jasné, že se tento incident odehrál v kontextu ruské invaze na Ukrajinu,“ řekla na zasedání RB OSN DiCarlová.

„Abychom zabránili dalšímu vyhrocení, vyzýváme všechny zúčastněné, aby se zdrželi akcí, projevů nebo obvinění, které by mohly ještě dál rozdmýchat již tak nebezpečný konflikt,“ dodala.

Ruští a ukrajinští diplomaté se i přes tuto výzvu na zasedání ostře názorově střetli, poznamenala agentura AP.

Zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij Ukrajinu obvinil z promyšleného útoku, při kterém Kyjev obětoval vlastní občany „západním geopolitickým zájmům“.

Zástupkyně ukrajinského velvyslance Chrystyna Hajovyšynová naopak uvedla, že Rusko nezajistilo bezpečnost ukrajinských zajatců a Kyjev o jejich přepravě neinformovalo. Zároveň zpochybnila, že by na místě pádu letounu byly desítky mrtvých.

Ruský vojenský letoun Il-76 se zřítil ve středu dopoledne v ruské Bělgorodské oblasti. Moskva tvrdí, že jej sestřelila protiletadlová raketa vypálená z ukrajinského území a že při tom zahynuli všichni lidé na palubě, včetně 65 ukrajinských válečných zajatců převážených k výměně.

Svá tvrzení ruské úřady nijak nedoložily a není možné je nezávisle ověřit.

Kyjev žádá mezinárodní vyšetřování incidentu. Svůj podíl na pádu letadla ani přítomnost ukrajinských zajatců v letadle jednoznačně nepotvrdil ani nevyvrátil.

Co se ví a neví o zřícení iljušinu v Bělgorodské oblasti

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám